Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пік наукової кар’єри: у Нобелівської премії знайшли “побічний ефект”

Важливо

Престижна нагорода може погано позначитися на науковій продуктивності і часто знаменує кінець кар’єри вченого. Такий висновок зробили вчені зі Стенфордського університету (США) та Університету Ватерлоо (Канада). Слава та тимчасові зобов’язання, які приходять з честю здобуття “нобелівки”, відволікають від подальших досліджень.

Про це розповідає Science.  

Для багатьох вчених немає більшого досягнення, ніж отримання Нобелівської премії. З моменту створення у 1901 році ця медаль маркувала досягнення, які розширили людське розуміння реальності та змінили світ. А вона також може бути вбивцею продуктивності. На сайті американського Національного бюро економічних досліджень з’явилася стаття, автори якої вказують –  результати вчених мають тенденцію погіршуватися після того, як вони здобули Нобелівську премію.

Дослідники проаналізували дані про лауреатів Нобелівської премії з фізіології та медицини за 1950-2010 роки. Вони порівняли їхню продуктивність до і після отримання престижної нагороди. Виходили з трьох основних параметрів — кількості публікацій у наукових журналах, новизни висунутих ними ідей та індексу цитування (йдеться про кількість цитат з цих публікацій у статтях інших авторів).

Крім того, дослідники порівняли ці дані з показниками продуктивності лауреатів іншої престижної нагороди в галузі медичної науки – премії Ласкера. Для порівняння були відібрані лауреати двох премій, вік яких приблизно збігається. Це дозволило мінімізувати ризик впливу на кінцеві результати вікового чинника — справа в тому, що Нобелівську премію часто дають наприкінці наукової кар’єри, коли продуктивність вчених природним чином сходить нанівець.

У результаті було встановлено, що до здобуття премії нобелівські лауреати, як правило, за всіма трьома параметрами більш продуктивні, ніж лауреати премії Ласкера, проте після вручення нагороди все змінюється — їхня продуктивність спадає до того ж рівня або навіть ще нижче.

Як припустили дослідники, можливо, здобуття настільки престижної нагороди сприймається вченими як пік наукової кар’єри, у наступні роки вони розслабляються і перестають настільки інтенсивно займатися наукою, як раніше.

Як розповідало раніше BitukMedia, група японських науковців під керівництвом Кацу Такахаші розробляє засіб, який допоможе людям відрощувати втрачені зуби.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі