Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Науковці створюють ліки, які допоможуть людям відрощувати зуби

Важливо

Група японських науковців під керівництвом Кацу Такахаші розробляють засіб, який допоможе людям відрощувати втрачені зуби. Спочатку планують допомогти пацієнтам, у яких зуби не виросли з причини анодонтії.

Про це повідомляє Mainichi Shimbun.

Розробкою займаються у шпиталі Медичного науково-дослідного інституту Кітано у місті Осака. Клінічні випробування препарату планують почати уже в липні цього року. Науковці зосередяться поки що на людях, яким бракує повного набору зубів через генетику.

На анадонтію хворіють близько 1% населення. Препарат планують застосувати до дітей віком від 2 до 6 років. У загальний продаж ліки хочуть запустити у 2030-му.

“Ідея виростити нові зуби – мрія кожного дантиста. Я працював над цим, коли був аспірантом. Я був упевнений, що можу це здійснити”, – каже Такахаші.

Вся справа у білкові USAG-1 – він обмежує кількість зубів. Науковці пригальмовували у мишей ген, який синтезує цей білок. Кількість зубів у 2018 експериментальних тварин після цього збільшилася.

Коли дослідники застосували препарат до тхорів, на щелепах тварин виріс додатковий сьомий передній зуб. Оскільки він виріс позад ряду “дорослих” зубів, науковці припустити, що препарат сприяє відростанню зубів третього покоління.

Як повідомляло BitukMedia, y Сполучених Штатах розробили нейромережу, яка виявляє найменший карієс за фотографіями зубів. Перша версія системи ШІ “побачила” сліди присутності чи відсутності карієсу на 79,5% знімків. Нова розробка спростить роботу стоматологів і може стати основою мобільних застосунків для самодіагностики.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі