Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не гірше відбитків пальців чи ДНК: форма вух людини підійшла для ідентифікації

Важливо

Форму вух можна використовувати для ідентифікації людей замість відбитків пальців чи навіть аналізу ДНК. За формою вух можна легко розрізнити навіть однояйцевих близнюків! Таких висновків дійшли австралійські вчені в ході вивчення знімків вух 1400 людей різних національностей з шести країн.

Про це розповідає Phys.

Дослідження представників різних національностей показало, що форма вуха може бути відмінним способом для унікальної ідентифікації людини –  як відбитки пальців або аналіз ДНК. Технологію ідентифікації перевірили на прикладі представників шести різних країн. А тепер міжнародна група дослідників стверджує, що її можна використовувати у криміналістиці та історичній реконструкції.

Зовнішнє людське вухо особливе: воно має як морфологічні особливості генетичного походження, так і відмінні риси, набуті протягом життя, наприклад, деформації у спортсменів. “Відкриття означає, що аналіз людських вух можна також використовувати як альтернативу системам розпізнавання облич”, – заявив співавтор наукової роботи Судхір Бабу Балла.

Методи аналізу форми зовнішнього вуха людини, які використовуються судмедекспертами, розробили у 1940-х роках. Найактуальніший з них був розроблений у 2011 році – метод Кам’єра. Він базується на аналізі співвідношення розмірів завитка, протизавитків, раковини та мочки ( яку, ще називають сережкою).

Використання методу Кам’єра для аналізу зовнішньої вушної раковини, як показав аналіз, дозволяє точно ідентифікувати людину. Ймовірність отримати ідентичні результати для двох різних людей становить менше 0,07%. Форма вуха залежить як від генетичних чинників, так і від змін, набутих за життя. Тому цей метод дозволяє відрізнити навіть однояйцевих близнюків, додають автори дослідження.

Це дослідження – перша спроба перевірити метод на низці етнічних груп із шести різних країн (Бразилія, Індія, Японія, росія, Південна Африка та Туреччина) з використанням вибірки з 2225 світлин зовнішнього вуха людини (1134 лівого та 1091 правого вуха) від 1411 людей (633 жінок та 778 чоловіків).

В умовах широкого поширення систем фото та відеофіксації, ідентифікація на основі форми вушних раковин може використовуватися, наприклад, у криміналістиці як альтернатива пошуку та аналізу відбитків пальців або слідів ДНК на місці злочину.

Як розповідало раніше BitukMedia, відбиток носа – новий спосіб ідентифікувати домашнього улюбленця. Якщо раніше це робили переважно за допомогою чіпів та татуювань, південнокорейська компанія iSciLab запропонувала щось принципово нове. Її фахівці вказують, що візерунок на собачому носі – унікальний, як відбиток пальця у людини. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі