П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Колаба любителів меду: птахи об’єдналися з куницевими заради солоденького

Важливо

Таємний союз медоїдів та воскоїдів розкрили вчені-натуралісти. Виявляється, птахи та куницеві кооперуються, щоб разом грабувати диких бджіл. Автори масштабного дослідження схиляються до того, що така змова справді відбувається, щоправда, лише на території Танзанії.

Про це розповідає Phys.

Пернаті, воскоїди, люблять віск, але їм не вистачає сил його добути з вулика. Медоїди, ссавці, здатні на це, але у них слабкі зір та слух, отже їм потрібна допомога у виявленні лігва бджіл. Досі їхню співпрацю заради меду вважали легендою, але у результаті масштабного дослідження британських вчених та за допомоги корінних жителів Танзанії вдалось знайти реальні підтвердження існування такої міжвидової “дружби” з розрахунку.

Птах воскоїд добре відомий мешканцям багатьох африканських країн на південь від Сахари. Місцеві жителі з покоління в покоління руйнують гнізда диких бджіл, добуваючи мед. Цей птах зміг налагодити взаємовигідну співпрацю з людиною — воскоїди за допомогою особливого посвисту та поведінки наводять людей, які навчилися розуміти ці сигнали і навіть відповідати на них, до дупел, де дикі бджоли влаштували вулики. Люди обкурюють гнізда димом, аби бджоли їх не покусали, і забирають мед, залишаючи трохи воскоїдам –  як винагороду. Крім того, птахам дістаються воскові стільники. Воскоїди називаються так недарма: вони мають здатність перетравлювати бджолиний віск.

Великий медоїд, який харчується бджолиним воском у спеціальному заповіднику Ніасса, Мозамбік. Фото – Dominic Cram
Медоїд ласує медом. фото – Dominic Cram

Вчені припустили, що спочатку воскоїди могли співпрацювати з іншими африканськими любителями меду — медоїдами, і, можливо,  роблять це і зараз. Птахам самим до меду і воску не дістатись, а потужні пазурі цих схожих на борсуків ссавців дозволяють їм розкривати бджолині гнізда. 

Вчені з Кембриджського та Кейптаунського університетів провели близько 400 інтерв’ю зі збирачами меду в Африці. Приблизно 80% опитаних не помічали співробітництва між двома видами ласунів, але жителі трьох громад Танзанії стверджували: вони бачили таку взаємодію у кількох частинах країни. Багато хто розповів, що спостерігав її на власні очі. Особливо багато свідків знайшлося серед “мисливців за медом” з племен хадзабе та масаї.

Медоїди погано чують і бачать, тому їм може бути складно слідувати за сигналами воскоїдів. Вчені припустили, що танзанійська популяція куницевих могла розвинути у собі здібності, необхідні для кооперації з птахами, і передавати їх з покоління до покоління.

Як розповідало раніше BitukMedia, австралійський вид куниць – кволи – опинився під загрозою зникнення через непереборне прагнення до спарювання. Тварини настільки сильно прагнуть сексу, що наражають себе на небезпеку і часто гинуть.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі