Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Відкрив безліч островів”: на аукціоні продали хвалькуватий лист Колумба 1493 року

Важливо

Найбільш ранню копію листа Христофора Колумба продано на аукціоні Christie’s за 3,9 млн доларів. В ньому мандрівник описує свою першу експедицію до берегів Америки. Лист був придбаний за ціну, що перевищила початкову вдвічі. Копії цього листа вже давно є об’єктом крадіжок і підробок, але в Christie’s кажуть, що їхній лот оригінальний.

Про це розповідає Smithsonian Magazine.

Йдеться про лист, який 1493 року Христофор Колумб написав іспанському королю Фердинанду II і королеві Ізабеллі I, які фінінсували його експедицію. У листі мандрівник докладно описує подорож через Атлантичний океан, виявлені за океаном острови, які, як помилково вважали Колумб та його товариші, знаходяться у Східній Азії, неподалік Індії, Японії та Китаю, і все, що вони там побачили.

Загалом лист написаний у хвалькуватому тоні — Колумб пихато звітує, що відкрив безліч островів, населених численними людьми, захопив їх і віддав у володіння іспанській короні.

Оригінальна копія листа Христофора Колумба XV століття, перекладеного з іспанської на латину. Фото – Christie’s

Лист Колумба наприкінці XV століття було перекладено на латину. Він широко поширився Європою в копіях – лист назавжди змінивши уявлення людей про світ.

Відтоді копії листа Колумба є ласими об’єктами для злодіїв та шахраїв — їх регулярно викрадають та підробляють. В останні десятиліття фахівці виявили кілька випадків заміни копій листа Колумба. Оригінальні копії, які вдалось знайти, повернули до бібліотек Барселони, Флоренції та Ватикану. Влітку 2023 року ще одна копія повернулася до Венеції. Її викрали з Національної бібліотеки Марчіана ще наприкінці 1980-х років. А знайшли у США, в приватній бібліотеці.

Що стосується копії листа, проданої з аукціону Christie’s, то це точно оригінал, що пройшов безліч перевірок. Принаймні так запевняє глава відділу книг і манускриптів Маргарет Форд.

Як розповідало раніше BitukMedia, минулорічний землетрус у столиці Мексики оголив гігантську зміїну голову. Припускають, що вона відносилася до давньої ери Теночтітлана і могла бути присвячена одному з головних божеств доколумбової Америки Кетцалькоатлю.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі