Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ідентифікували заочно: вилучені в контрабандистів лусочки вказали на невідомий вид панголінів

Важливо

Відкрито новий вид панголінів. Щоправда, жодного представника зоологи не бачили. Його вирахували за лускою, вилученою в контрабандистів. Дев’ятий вид панголінів мешкає в Азії, але де саме, невідомо.

Про це розповідає Phys.

Панголіни — це ті самі дивні тварини, які так схожі на ялинові шишки. А все тому, що ці нічні ссавці вкриті лускою. Панголіни знаходяться під загрозою вимирання. Вони – “улюблена” жертва браконьєрів серед ссавців, і все через те, що їхня луска, що складається з кератину, використовується в традиційній китайській медицині, а м’ясом радо поласують заможні жителі Азії.

У світі існує вісім видів панголінів, чотири з яких мешкають в Азії, а решта – в Африці. Принаймні так вважали досі. Однак відкриття, зроблене зоологами з університету Юньнань (КНР) змушує припустити, що родина панголінів є більшою.

Існуваня дев’ятого виду панголінів фахівці запідозрили ще 2015 року. Тоді генетичний аналіз 27 лусочок панголінів, вилучених у браконьєрів у Гонконгу у 2012–2013 роках, показав, що вони належать виду, який відрізняється від відомих. Але для конкретних висновків наявного генетичного матеріалу явно не вистачало.

Луска та частини раніше невідомого виду панголінів (M. mysteria), виявлені під час вилучення в Гонконгу, Китай. Фото – Yien Mo

Цього разу зоологи провели генетичний аналіз шести лусочок панголіна, конфіскованих у китайській провінції Юньнань у 2015 та 2019 роках. Вони порівняли отримані дані з розшифрованими геномами представників восьми відомих видів.

Так було підтверджено існування раніше невідомого азіатського виду панголінів, який отримав назву Manis mysteria – “таємничий панголін”. Зоологи вважають, що цей вид відокремився від філіппінського та малайського різновидів близько п’яти мільйонів років тому.

Manis mysteria виправдовує свою назву: зоологи ще не зустрічали жодного представника цього виду – живого або мертвого. Вчені не виключають, що він вже встиг зникнути або близький до вимирання. Про це говорять генетичні ознаки, притаманні видам, що знаходяться під загрозою зникнення.

Незрозуміло також, де саме мешкає Manis mysteria та як він виглядає. Найімовірніше, представники нового вигляду зовні не надто відрізняються від своїх азіатських родичів, і тому в дикій природі їх могли просто не помічати, вважають вчені.

Як розповідало раніше BitukMedia, унікальний лускатий звір здивував зоологів. Панголін виявився другим ссавцем за кількістю хромосом. Результати нового дослідження стали справжнім науковим сюрпризом, ще більше наголосивши на унікальності цих маленьких ящерів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі