Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У піраміді фараона Сахура знайшли вісім нових кімнат

Важливо

Вісім невідомих раніше приміщень виявила спільна єгипетсько-німецька археологічна місія у піраміді фараона V династії Сахура в Єгипті. Припускають, що кімнати використовувалися як комори. Археологи розкопали їх під час розчищення, реставрації та консервації гробниці.

Про це йдеться на сайті Міністерства туризму та старожитностей Єгипту.

Сахур був правителем приблизно у 2487-2475 роках до н. Він звів піраміду в Абусірі на лівому березі Нілу, відмовившись від традиційних поховань фараонів у Сакарі та Гізі. Вчені припускають, що Сахур хотів бути похованим поряд з храмом, зведеним його батьком в Абусірі.

Уточнюється, що піраміда Сахура в кілька разів менша за усипальниці правителів попередньої династії. При цьому планування храму складніше. Дослідження ускладнене через те, що місцевий вапняк, з якого збудовано гробницю, будь-якої миті може осипатися. У 2019 році піраміду досліджували за допомогою 3D-сканування.

Фото – Ministry of Tourism and Antiquities

Спочатку сторона основи піраміди Сахура становила близько 78 м, а висота – 48 м, але гробниця, втративши облицювання, сильно постраждала. З пізньоримської епохи піраміда використовувалася як каменярня, і в результаті її внутрішні приміщення також виявилися сильно пошкодженими.

Археологи змогли знайти та розчистити північні та південні частини складських приміщень. Комори серйозно постраждали — дослідники звели нові опорні стіни. За розмірами приміщень вчені визначили розміри кімнати, де було поховано Сахура. Але сама похоронна камера не вціліла.

Мостафа Вазірі, генеральний секретар Вищої ради у справах старожитностей, назвав це відкриття “дуже важливим, оскільки воно проливає світло на внутрішній дизайн комплексу пірамід царя Сахуре, другого правителя п’ятої династії Єгипту, який датується 2400 роком до нашої ери”.

За його словами, для складання детальних карт зовнішніх і внутрішніх приміщень та вузьких проходів піраміди було використано 3D лазерне сканування. Він додав, що нововідкриті палати незабаром будуть відкриті для відвідувачів.

Як розповідало раніше BitukMedia, таємниця того, як з’явилися єгипетські піраміди, довгий час спантеличувала істориків. Деякі прихильники теорій змови всерйоз вірять, що їх поклали інопланетяни в Гізі. Але тепер вчені вважають, що вони, можливо, нарешті розгадали бентежну загадку.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі