Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не інопланетяни: таємниця навколо того, як єгиптяни пересували камені пірамід, “розгадана”

Важливо

Таємниця того, як з’явилися єгипетські піраміди, довгий час спантеличувала істориків. Деякі прихильники теорій змови всерйоз вірять, що їх поклали інопланетяни в Гізі. Але тепер вчені вважають, що вони, можливо, нарешті розгадали бентежну загадку.

Про це розповідає британська The Daily Star.

Вчені вважають, що вони нарешті знають, як виникли єгипетські піраміди. Йдеться про таємницю, над якою століттями ламали голови історики. Ще пак, тілька одна Велика піраміда складається з 2,3 млн гігантських блоків вапняку та граніту, а кожен з них важить близько двох тонн!

І зведені піраміди були без сучасних технологій: стародавні єгиптяни не знали будівельних кранів. То як же цивілізації вдавалося транспортувати та складати величезні блоки, – питання, що ставило наукову спільноту у глухий кут. Деякі прихильники теорій змови навіть припускали, що за цими спорудами могли стояти інопланетяни.

Але тепер міжнародна група археологів вважає, що, можливо, відповідь вже знайдено. Єгиптяни могли перевозити гігантські камені в Гізу через притоку річки Ніл.

Команда археологів надіслала п’ять зразків скам’янілого ґрунту з Гізи до лабораторії у Франції. Дослідники шукали ознаки пилку і рослинності, які, як правило, зустрічаються в районі найдовшої річки африканського континенту.

Збір зразків давався важко: подекуди доводилось копати до дев’яти метрів у глибину. Але зусилля не були марними. У такий спосіб вдалося підтвердити існування Хуфу — водного шляху, який дозволяв стародавнім будівельникам транспортувати великі блоки пірамід.

Фото – Getty Images/iStockphoto

“Мене це зацікавило тому, що так вдалося підтвердити, що будівельні матеріали перевозили по воді”, — розповіла географ Хадер Шейша. “Без цієї притоки Нілу було б неможливо побудувати настільки вражаючі стародавні конструкції”.

Притока Хуфу висохла приблизно до 600 р. до н.е. Тобто через 2000 років після того, як піраміди було побудовано.

Шейша вважає, що нинішнє відкриття може спонукати дослідників до розкриття нових таємниць стародавніх єгиптян. За її словами, дізнавшись більше про навколишнє середовище, можна розгадати частину загадки будівництва пірамід.

На відкриття дослідників надихнув шматок старовинного папірусу, знайдений поблизу Червоного моря. У документі згадувався якийсь чиновник, на ім’я Мерер, який перевозив вапняк вгору по Нілу до Гізи.

Побудовані приблизно між 2550 і 2490 роками до нашої ери, три піраміди Гізи були зведені як складні поховальні склепи для єгипетських фараонів.

Велика піраміда, найбільша піраміда в Єгипті, була побудована як могила фараона Хуфу, який правив під час Четвертої династії Стародавнього царства. Його син Хефрен та його онук Менкаур поховані в двох інших великих пірамідах. Менші споруди призначались для дружин і матерів царів.

Як розповідало раніше BitukMedia, археологи знайшли таємний тунель у піраміді Хеопса.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі