Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дні на Марсі стають коротшими. В NASA не знають чому

Важливо

Один день на Марсі приблизно на 37 хвилин довший, ніж день на Землі, але, здається, обидві планети працюють над тим, щоб скоротити цей розрив. Дані посадкового модуля NASA InSight показали, що марсіанські дні стають дещо коротшими, і вчені не знають чому.

Про це розповідає New Atlas.

Обертання Марса прискорюється: щороку доба на планеті скорочується на 0,00076 мілісекунди. Про це свідчить аналіз даних станції InSight, яка працювала на планеті чотири роки.

Вчені вважають, що прискорити Марс могло накопичення криги на його полярних шапках або наслідки останнього льодовикового періоду, який пережила планета.

Напряму дістатися надр будь-якої планети, щоб їх дослідити, неможливо. Хоча саме внутрішня будова дає можливість зрозуміти, як планета формувалася й еволюціонувала. Обійти цю перешкоду на Марсі планетологам допомогла станція InSight, яка працювала на Марсі з 2018. У 2022 році її сонячні панелі розрядилися і станція втратила звʼязок із Землею. Однак астрономи NASA змогли вивчити дані, зібрані апаратом протягом 900 марсіанських днів.

З’ясувати, як обертається Марс, вченим вдалося завдяки даним експерименту RISE (The Rotation and Interior Structure Experiment), який відбивав на Землю надіслані на InSight радіосигнали. За крихітними змінами частоти вчені змогли визначити, як швидко обертається Марс. А проаналізувавши дані змогли вирахувати, що швидкість обертання планети збільшується на чотири кутових мілісекунди на рік. Це щороку зменшує марсіанський день на кілька часток мілісекунди.

Чому саме планета пришвидшується — науковці поки не знають. Вони припускають, що це може відбуватися через переміщення маси, спричинене скупченням льоду на полярних шапках або відтворенням суші після того, як вона була вкрита льодовиками.

Марс не унікальний у тому, що його швидкість обертання змінюється — таке відбувається і на Землі, наприклад, через дію припливних сил Сонця і Місяця, чи перерозподіл мас в атмосфері. 

І хоча станція InSight більше не збирає дані про Червону планету, вчені продовжуватимуть вивчати вже зібраний нею масив інформації протягом наступних років.

Як розповідало раніше BitukMedia, марсохід Perseverance на поверхні Марса зробив зображення каменя з круглим отвором посередині, який вже прозвали “пончиком”. Є припущення, що знахідка є шматком великого астероїда позамарсового походження.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі