Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Загадковий об’єкт Червоної планети: марсохід сфотографував “пончик”

Важливо

Марсохід Perseverance на поверхні Марса зробив зображення каменя з круглим отвором посередині, який вже прозвали “пончиком”. Цей загадковий об’єкт лежав серед інших уламків такого ж кольору, що вказує на їхнє загальне походження. Є припущення, що знахідка є шматком великого астероїда позамарсового походження. Але з ним згодні не всі.

Про це розповідає CNN.

Ровер Perseverance подорожує поверхнею Червоної планети з липня 2020 року. Його завдання – вивчати зразки стародавніх осадових порід у кратері Єзеро в пошуках слідів мікробів, а також регулярно надсилати на Землю фото та відео навколишньої марсіанської дійсності.

Йому вже траплялись різні дивні об’єкти. От як камінь з круглим отвором посередині, який Perseverance сфотографував 23 червня. На момент зйомки марсіанський “пончик” лежав на поверхні ґрунту приблизно за сто метрів від марсоходу.

Фахівці мають кілька різних версій з приводу того, як міг утворитися камінь такої форми. Так, Джим Райс з Університету штату Аризона, член команди марсоходу, вважає, що “пончик”, швидше за все, не є метеоритом, тобто не прилетів з космосу, а утворився на Марсі. Справа в тому, що камені в цьому регіоні складаються з порівняно м’якого осадового пісковику, якому кілька мільярдів років, і у багатьох з них видно виїмки на поверхні.

На думку Райса, ці ямки, а у випадку “пончика” — отвори, могли бути результатом вимивання та вивітрювання, тобто впливу води та вітру. “Пончик” та інші камені були колись принесені в кратер Єзеро стародавньою річкою Неретвою, яка залишила по собі глибокі каньйони. У центр “пончика” міг бути вбудований інший камінь, або ж там порода була м’якшою і завдяки ерозії в камені утворилась дірка.

Колега Райса, планетолог Паскаль Лі, в свою чергу, вважає, що “пончик” цілком може бути метеоритом. Вчений вказує на близькість до Марса пояса астероїдів та численні сліди зіткнень з небесними тілами на його поверхні. На думку Лі, на користь його версії говорять інші, дрібніші камені поряд з “пончиком”, мовляв, вони можуть бути його уламками, що утворилися при зіткненні. А отвір міг з’явитися, коли камінь долав атмосферу Марса. Є також ймовірність, що “пончик” сам може бути уламком астероїда – тим, що далеко відлетів під час його зіткнення з Марсом в іншій частині планети, припустив Лі.

Науковці кажуть, що це не перший камінь, схожий на випічку. У 2012 році марсохід NASA Opportunity помітив камінь, білий ззовні та червоний всередині. Команда астронавтів порівняла його з желейним пончиком.

Як розповідало раніше BitukMedia, повну мапу поверхні Марса опублікували астрономи арабської міжпланетної станції Al Amal. Її склали з понад трьох тисяч кольорових знімків, зібраних за два роки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі