Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Марсіанські хроніки: арабська станція створила кольорову мапу Червоної планети (ВІДЕО)

Важливо

Повну мапу поверхні Марса опублікували астрономи арабської міжпланетної станції Al Amal. Її склали з понад трьох тисяч кольорових знімків, зібраних за два роки. Мапу опублікував на своєму сайті Нью-Йоркський університет Абу-Дабі (NYUAD).

Про це розповідає Space. 

З висоти 40 тисяч кілометрів Al Amal за допомогою камери EXI (Emirates eXplorer Imager) вивчала атмосферу та клімат планети. Тепер же з понад трьох тисяч зібраних EXI зображень дослідники склали кольорову мапу Марса. На ній можна роздивитись велетенську систему каньйонів у долині Маринера в центрі, праворуч та ліворуч від якої помітні області з вулканами. А ще круглу «пляму» рівнини Еллада, найвищу гору Сонячної системи, Олімп, ліворуч та інші особливості Червоної планети. Створення мапи зайняло цілий марсіанський рік (або два земних).

Al Amal (“Надія”) – перша міжпланетна станція для Об’єднаних Арабських Еміратів. Апарат прибув до Марса у лютому 2021 року. Його завдання полягало у дослідженні атмосфери Червоної планети. Зокрема завдяки станції відкрили новий вид сяйв та продемонстрували водневу корону Марса.

Раніше Al Amal застала, як Марсом пронісся пиловий шторм. А також показала, як протягом року змінюється світіння Марса в ультрафіолеті, в якому Червона планета стає зеленою.

Наразі Al Amal рушила вивчати супутник Марса – Деймос. Заради цього вона змінила свою наукову орбіту.

Як розповідало раніше BitukMedia, на поверхні Марса помітили величезну морду ведмедя. Це все витівки парейдолії.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі