П’ятниця, 17 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Схожий на шишку ящер здивував вчених своїм геномом (ВІДЕО)

Важливо

Унікальний лускатий звір здивував зоологів. Панголін виявився другим ссавцем за кількістю хромосом. Результати нового дослідження стали справжнім науковим сюрпризом, ще більше наголосивши на унікальності цих маленьких ящерів.

Про це розповідає NewsRoom.

Вони схожі на величезні ялинові шишки. Панголіни – ніби помісь мурахоїдів з броненосцями. Вчені зізнаються, що знають про панголінів не дуже багато.

Але останнє дослідження заплутало ще більше. Зоологи встановили, що у самок панголіна цілих 114 хромосом – це суттєво перевищує показники інших ссавців, за винятком лише болівійського бамбукового щура, в якого їх 118.

Була виявлена ще одна генетична дивина – у самців панголіна хромосом 113, і це при тому, що у більшості видів чоловічі та жіночі особини мають однакову кількість хромосом.

Що ж до інших видів ящерів, то в них, на відміну від панголіна, більш типовий хромосомний набір — від 36 до 42.

Зоологи вивчають геном панголінів, сподіваючись врятувати унікальних істот від вимирання. Панголіни належать до окремої категорії плацентарних ссавців, і всі вісім видів цих ящерів перебувають у небезпеці, насамперед через браконьєрство.

Справа в тому, що жорстка луска, якою, як черепицею, покрите тіло тварини, широко використовується в традиційній медицині народів Африки та Південно-Східної Азії та нелегально продається на міжнародному ринку. На цих екзотичних тварин також полюють через м’ясо, яке коштує величезних грошей.

Назва панголін походить від малайського pengguling – “той, що згортається клубком”. Панголіни досить боязкі тварини, і якщо їх наздогнати перш ніж вони зможуть дістатись схованки, вони згортаються в щільну кулю, в якій броньовані кінцівки й хвіст захищають м’яке черево. Коли вони перебувають у цьому положенні, гострі краї лусок настовбурчуються для дієвішого захисту. Рухи лусок і посмикування хвоста, здається, стримують хижаків. Панголіни згортаються так сильно, що практично неможливо розгорнути їх. Хіба що дуже великому хижаку, й те не завжди.

Живуть панголіни в норах та на деревах, ведуть нічний спосіб життя, а харчуються мурахами та термітами, яких добувають за допомогою неймовірно довгого язика.

У панголінів зазвичай народжується одне велике дитинча. Причому, спостерігається вельми цікава тенденція: у африканських видів приплід складає одне маля, а в азійських — від одного до трьох. Маленькі ящери народжуються цілком сформованими, з лусками, зрячі і здатні ходити. Після народження дитинча вилазить на хвіст матері, і вчепившись за луски, по суті, їздить верхи.

Як розповідало раніше BitukMedia, палеогенетики прочитали ДНК Балто, пса-героя.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі