Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Предки” чуми існували щонайменше 4 тис. років тому – науковці

Важливо

Британські науковці провели розкопки древніх могил і знайшли у рештках людських скелетів ДНК бактерій, які спричиняють чуму. Тож чумна паличка Yersinia pestis вражала людей ще 4 тис. років тому.

Про це повідомляє CNN.

Зразки чумної палички знайшли в двох різних місцях масового поховання: одне в південно-західній Англії в графстві Сомерсет, інше – у північно-західному графстві Камбрія, поблизу кордону Англії та Шотландії.

Для дослідження науковці взяли зразки загалом у 34 скелетів. Дослідники просвердлили зуби і витягли зубну пульпу, у якій можуть зберігатися залишки ДНК інфекційних захворювань.

Характерно, що доісторична чумна палочка не містить гену, який дозволив би їй поширюватися через бліх. Тож як вона поширювалася, невідомо. Також важко сказати, хворіли люди на неї у важкій формі – як під час Середньовіччя – чи у легкій. Наприклад, хворий із Сомерсета помер від травми, а не від чуми.

Раніше було відомо, що чума досягнула Британії 1,5 тис. роки тому. Але тепер науковці знають принаймні ще один період, коли люди хворіли на неї.

При тому, те, на якій великій відстані заражені знаходилися 4 тис. років тому, свідчить про розвиток транспорту, можливостей подорожувати та обмінюватися ідеями, каже доктор Бенджамін Робертс із Даремського університету у Великобританії.

Науковці сподіваються, що вивчення геному древніх хвороб, як ця неолітична чумна паличка, дозволить краще зрозуміти механізми еволюції вірусів та людської боротьби з ними і як результат – допоможуть зі розумінням нинішніх епідемій.

Як повідомляло BitukMedia, ефективну протимікробну сполуку виділили вчені з бактерії Pseudomonas. Свою назву –  кіануміцин – вона отримала на честь актора Кіану Рівза. По суті це новий пестицид для боротьби з грибками, а особливо сірою гниллю, що знищує рослини.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі