Четвер, 9 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Я йду шукать”: місцеві жителі та науковці затялись відшукати Нессі

Важливо

У Шотландії проведуть наймасштабніші пошуки Лох-Неського чудовиська за 50 років. 26 та 27 серпня на околицях знаменитого озера Лох-Несс дуже різними методами шукатимуть міфічне чудовисько, що нібито мешкає у водоймі.

Про це розповідає ВВС.

Над поверхнею води літатимуть квадрокоптери, оснащені інфрачервоними камерами – щоб вже точно не пропустити в озері чогось незвичайного. А для виявлення дивних підводних звуків використають гідрофони. Для тих, хто захоче першим побачити, як з глибин Лох-Несса виринає доісторичний монстр, будуть обладнані безпечні майданчики на берегах озера.

Востаннє щось настільки грандіозне і пов’язане з пошуками Нессі, відбувалось у 1972 році. Щоправда, ті пошуки завершились нічим.

У 2019 році вчені з Нової Зеландії висунули гіпотезу про те, що в ролі лох-неського чудовиська можуть виступати гігантські вугри. Тоді дослідники взяли зразки води, аби витягти з них ДНК усіх живих істот озера. Аналіз ДНК дозволив виключити присутність у водоймі великих істот – не тільки плезіозаврів, але навіть осетрових риб або акул. А вуграми в озері Лох-Несс дійсно кишіть. От тільки і “гіпотеза вугра” не виправдала себе, що стало відомо цього року.

Легенди та перекази про те, що в озері Лох-Несс живе величезний монстр, з’явилися ще в ранньому Середньовіччі. Перша згадка датується 565 роком. Нібито тоді ірландський мандрівний ченець побачив в річці Несс, що витікає з озера, щось страшне: якесь чудовисько затягнуло під воду місцевого жителя. Відтоді дивне у водах Лох-Несса спостерігали неодноразово.

В новітній історії міф про таємничу істоту з шотландського озера реанімувала стаття, опублікована 2 травня 1933 року в місцевій газеті The Inverness Courier. У ній розповідалось, що в середині квітня подружжя Маккей їхало на автомобілі вздовж берега озера і побачило, як у воді гралася якась гігантська чорна істота, що зовні нагадувала кита.

Тоді цю істоту вперше назвали “чудовиськом”, а пізніше у неї з’явилося ім’я Нессі, яке міцно закріпилось у поп-культурі. Ще пізніше з’явилися фотографії і навіть відео з Нессі, які змусили припустити, що своїм зовнішнім виглядом монстр дуже нагадує плезіозавра. Ця викопна рептилія з Юрського періоду мешкала у воді. Досі дослідники не знайшли жодних доказів того, що Нессі міг бути плезіозавром.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені склали опис нового виду прадавнього морського ящера – серпентизухопса. Він схожий на гібрид змії з крокодилом. Цікаво, що скам’янілості великої морської рептилії пролежали у палеонтологічному музеї понад 20 років. Науковці зацікавились їм тільки зараз.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі