Понеділок, 20 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Український криголам “Ноосфера” завершив антарктичний сезон

Важливо

Українське науково-дослідницьке судно “Ноосфера” ввечері 8 травня 2024 року пришвартувалося в порту Кейптауна (ПАР). Завершився його третій антарктичний сезон. Це був найдовший антарктичний сезон криголаму з найбільшою науковою програмою.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Цей антарктичний сезон почався 17 листопада 2023 року за маршрутом Кейптаун — острів Кінг-Джордж (польська антарктична станція “Арцтовський»”) — острів Галіндез (українська антарктична станція “Академік Вернадський”).

Криголам доправив вантажі та учасників експедицій, зокрема загін технічних фахівців для модернізації “Вернадського”. Відтак прибув у порт Пунта-Аренас (Чилі). Капітаном цього рейсу був Олександр Гришко.

Знову до Антарктики судно вийшло 15 березня 2024 року. На його борту була команда річної 29-ї Української антарктичної експедиції, вантажі для її зимівлі, а також науковці сезонної експедиції з України та інших країн. Капітаном цього рейсу став Павло Панасюк.

Саме в цій частині — дорогою до “Вернадського”, в районі станції та на шляху назад — з борту “Ноосфери” виконали багато досліджень, зокрема:

  • відібрано зразки донних осадів для продовження вивчення геологічної історії Землі, насамперед зміни клімату,
  • вперше відібрано зразки морської фауни з дна Південного океану (у співпраці з польськими колегами),
  • зібрано унікальний матеріал для дослідження акустичної комунікації рідкісних китів – південних плавунів,
  • відібрано зразки крилю та фітопланктону для важливого міжнародного дослідження щодо розповсюдження силіконів в Антарктиці,
  • відібрано цікаві з точки зору порівняльного дослідження проби ізольованих популяцій прісноводних безхребетних та судинних рослин, а також гірських порід з о. Десепшен та о. Крістін, бухта Артура.

Знову до Чилі “Ноосфера” прибула 13 квітня, доправивши туди учасників річної 28-ї УАЕ та сезонної експедиції. У цьому переході криголаму довелося долати сильний шторм у протоці Дрейка з висотою хвиль до 10 м та швидкістю вітру до 35 м/с.

Відтак судно вчергове вирушило до Антарктики — до острова Кінг-Джордж для ротації полярників на польській станції “Арцтовський”. Звідти “Ноосфера” взяла курс на Кейптаун, куди успішно дісталася 8 травня 2024 року.

Як і минулого разу, нинішня експедиція “Ноосфери” була спільною українсько-польською і частково фінансувалася Польською антарктичною програмою.

Тепер український науковий криголам лишатиметься у порту Кейптауна до наступного антарктичного сезону. Повернення “Ноосфер”» в Україну планується після завершення повномасштабного вторгнення рф.

Фото – Національний антарктичний науковий центр

Як розповідало раніше BitukMedia, українські полярники показали, як сідає сонце в Атлантичному океані. Фото зробили з криголама “Ноосфера”, який використовується для досліджень. На світлинах можна побачити розмаїту колірну гаму пейзажів – помаранчеву, червону, фіолетову та синю.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі