Неділя, 19 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Життя змінила одна собачка – власниця притулку евакулювала із Бахмута 150 тварин

Важливо

Зооволонтерка Марина Шажко 10 років рятувала безпритульних тварин у Бахмуті на Донеччині. Із початком повномасштабної війни вивезла їх на Дніпропетровщину. Тепер отримала Всеукраїнську зоозахисну премію від UAnimals. А почалося все із одної собачки, яку вона врятувала в юності.

Про жінку розповідає ШоТам.

Марина у місті Совєцьк Калінінградської області рф. Коли їй було півроку, батьки переїхали в Україну й оселилися в тодішньому Артемівську.

Жінка пригадує, що у дитинстві у неї тварин не було. Коли Марині було 16, через вікно залетів папуга. Бабуся навчила його говорити, і той повторював “Марішка, учі урокі!”.

Потім був котик. А свого першого собаку – Бобочку – Марина врятувала з вулиці. У 2009 році місцева влада почала відстрілювати безпритульних тварин. Тож дівчина забрала собаку додому.

“Ми знали, що кожного понеділка та четверга, їздить машина, і люди, які у ній, вбивають місцевих тварин. Кожен понеділок і четвер, коли їздила така машина, я прокидалася о 4 ранку та дивилася, якщо ця машина буде їхати, то я буду бігти на вулицю і рятувати нашу Бобочку”, – пригадує жінка.

Одного дня Марина таки забрала Бобочку додому.

А у 2011 році жінка створила притулок для тварин “Лада”.  Через російські обстріли у 2014-му у місті почалися проблеми зі світлом.

“Ми знаходилися на території комунального підприємства. Був перевищений ліміт використання електроенергії і світло відключили. Так 3.5 роки ми були без нього. Ми з ліхтарями робили усю роботу: обробляли тварин, лікували їх, годували”, – пригадує волонтерка.

Останнім часом перед війною життя притулку налагодилися. Проте вінопинився під обстрілами під час повномасштабного вторгнення.

Перший приліт був 1 серпня 2022-го. Наприкінці того ж місяця уламки влучили будку собаки Дади.

“Я для себе зрозуміла, що це знак. Наступного дня я зателефонувала власнику цієї території”, – пригадує Марина.

Тварин вдалося вивезти усіх протягом одного дня. Зараз притулок облаштовують у селі Вільне на Дніпропетровщині. Хоча за оренду території сільрада бере 15 тис. грн щомісяця.

“У нас зараз більше 200 тварин, це 145 тварин, які ми вивезли з Бахмута, і 60 тварин ми прийняли із зони бойових дій – це Донеччина, Харківщина, Херсонщина. Зараз у нас будується медичний кабінет, для того, щоби ми мали можливість лікувати тваринок. Також у нас в планах є побудувати вигульний майданчик. Після війни я хочу об’їхати кожне місто та кожне селище нашої України”, – підсумовує Марина.

Як повідомляло BitukMedia, зооволонтерка Олександра Левченко із Прилук, що на Чернігівщині, взяла додому чотирьох маленьких білченят. Їх знайшли місцеві комунальники на аварійній вербі, яку збиралися пиляти, і принесли жінці.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі