Неділя, 19 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Подружжя українців із Бразилії за 40 років створило 120 тис. писанок

Важливо

Подружжя українців Жорже та Яра Сератюки понад 40 років створюють писанки у Бразилії. За весь час подружжя створило 120 тис. писанок, які відомі у всьому світі.

Про це Світлана Мельник, дружина посла України в Бразилії розповіла у Facebook.

Яна Сератюк відома своєю філігранною технікою розпису перепелиних яєць, а її чоловік є автором власних новаторських технік та стилю. Їхні роботи відомі далеко за межами Бразилії та представлені у музеях різних країн світу.

Окрім міжнародного визнання, подружжя Сератюків було серед перших, хто приїхав відроджувати традицію писанкарства на Україну після здобуття нею Незалежності.

Особливістю бразильських писанок є те, що вони поєднують у собі орнаменти різних українських регіонів, а іноді – і традиційні елементи саме бразильських орнаментів. Також місцеві діаспоряни відходять від української древньої символіки та розвивають власні нові орнаменти.

На зображенні може бути: 10 людей, люди навчаються та стіл
Фото: Світлана Мельник

Мельник розповіла, що перша світська школа розпису писанок з’явился у Бразилії у 1957-му. Ініціативу висунули українські жінки Бразилії, які мали свою організацію при Хліборобсько-Освітньому Союзі у Куритибі. Її натхненницею стала піонерка писанкарської справи – Марія Кирилович Вoлошин. Згодом писанка стала у Бразилії національним бізнес-проєктом. Її масово рекламували та виставляли у музеях.

Зараз школа писанкарства у Бразилії працює у культурному фольклорному осередку “Полтава” у місті Куритиба.

Як повідомляло BitukMedia, Королівський монетний двір Канади випустив дев’яту монету у формі української писанки та із оздобленням в етно-стилі. Вона виготовлена з 31,82 грамів срібла 99,99% проби.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі