П’ятниця, 17 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Штучний інтелект, можливо, допоміг знайти місце поховання Платона

Важливо

Італійський дослідник Граціано Ранокк’я стверджує, що знайшов точне місце поховання філософа Платона. Цей науковець з Університету Пізи вивчає згорілі папіруси з Геркуланума. І не без допомоги штучного інтелекту.

Про це розповідає Arkeonews.

Знайдені у XVIII столітті Геркуланумські папіруси – це понад 1800 доісторичних сувоїв. Їх виявили на римській віллі поблизу Неаполя. Сувої Геркулануму, поховані та захищені вулканічним попелом протягом тисячоліть, являють собою єдину великомасштабну бібліотеку класичного світу.

Використовуючи технології штучного інтелекту (ШІ), вчені зараз намагаються розшифрувати обвуглені стародавні папіруси. Вже знайдено нові слова, які вказують на 30% збільшення тексту у порівнянні з аналізом 1991 року.

Завдяки тисячі нових або по-іншому прочитаних слів з папірусу про історію Академії Філодема Гадарського і було зроблене нове відкриття. Про це повідомив папіролог Граціано Ранокк’я з Університету Пізи, презентуючи проміжні результати дослідницького проєкту GreekSchools.

Ранокк’я стверджує, що в результаті цього розшифрування зміг прочитати текст, а в ньому виявив вказівку на точне розташування могили Платона в Афінах.

За його словами, знахідки вказують на те, що Платона було поховано в саду Академії, знаменитої школи, заснованої філософом у 387 році до нашої ери. Один з найвпливовіших розумів в історії людства знайшов останній прихисток неподалік Мусейона. А це, між іншим, єдиний античний Храм муз, який безперервно працював щонайменше вісім століть.

Цей прорив став результатом нової інтерпретації папірусів, написаних Філодемом з епікурейської школи, в яких він детально описує історію Академії.

В результаті розшифровки папірусів, спливли й інші подробиці, які раніше не були відомі. Наприклад, з текстів випливає, що Платона продали в рабство або у 399 році до нашої ери (після смерті його вчителя Сократа), або у 404-му (під час завоювання Егіни спартанцями), а не у 387-му, під час перебування Платона у Сіракузах, як вважалося раніше.

Це не єдина розбіжність щодо Платона. Зокрема, досі є нестиковка у тому, як помер філософ. У працях Цицерона йдеться про те, що він помер під час написання чергової праці, а за версією Герміпа — на весіллі у віці 81 року і був похований в Академії.

Можливо, і ці деталі вченим вдасться прояснити. Адже повний аналіз папірусу, за підрахунками, вони завершать до 2026 року.

Як розповідало раніше BitukMedia, під час нещодавніх розкопок у районі Regio IX археологічного парку Помпеї на півдні Італії виявили пекарню, де працювали раби. Тісне приміщення мало ґрати на вікнах, а разом з людьми жили тварини.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі