П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Студенти розшифрували “безнадійний” обвуглений сувій з Геркуланума (ВІДЕО)

Важливо

Команда студентів-дослідників зробила величезний внесок у розгадку однієї з найбільших загадок археології. Вони зуміли прочитати фрагмент грецького тексту всередині обвугленого сувою, похованого під попелом 2000 років тому в результаті виверження Везувію. Розкрити артефакт неможливо, але ШІ вдалося прочитати скани, отримані за допомогою комп’ютерної томографії.

Про це розповідає The Guardian.

Сувій виявили ще у XVIII столітті під час розкопок у Геркуланумі на віллі, що згоріла під час виверження Везувію у 79 році. Він виявився одним з екземплярів бібліотеки, що збереглася з античності. Але що було написано на папірусі, довгий час залишалося загадкою. Спробуєш розгорнути – отримаєш купу попелу і все одно не прочитаєш. І тільки зараз зʼявляються технології, що дозволяють взятись за розшифровку майже знищених текстів.

Сьогодні “найбезнадійніші випадки” — 280 сувоїв — зберігаються в Національній бібліотеці Неаполя, а також у Парижі, Лондоні та Оксфорді. Щоб розшифрувати тексти на них, вчені вирішили залучати до роботи молодих програмістів та вигадали конкурс Vesuvius Challenge. Минулої осені студент Люк Фаррітор вже змусив говорити обвуглений сувій з Помпеїв, а цього разу, аби взяти гран-прі, зібрав цілу команду, до якої увійшли інші призери, і разом вони розшифрували новий текст.

Для своєї роботи студенти розробили програмне забезпечення, що дозволяє за допомогою тривимірної комп’ютерної томографії віртуально розгортати згорнуті папіруси та розрізняти чорнило.

До того, як вони змогли прочитати стародавній сувій, було відомо, що інші, раніше відкриті знахідки бібліотеки Геркуланума належать здебільшого до епікурейської школи філософії і, швидше за все, належали послідовнику афінського філософа Епікура на ім’я Філодем.

У новому тексті автор не вказаний, але, судячи з грубого першого прочитання, це той самий Філодем. Він описує людину на ім’я Ксенофант, який, своєю чергою, малює перед читачем образ флейтиста, згадуваного Сенекою і Плутархом. Крім того, в тексті обговорюються такі джерела задоволення, як музика, смак каперсів та пурпурний колір.

Троє студентів з Єгипту, Швейцарії та США поки що розшифрували лише 5% твору Філодема, але вже за це досягнення отримали гран-прі конкурсу у вигляді $700 тис. 95% тексту, що залишилися, організатори зберігають для наступних змагань юних істориків-програмістів.

Цей результат відкриває шлях до використання методів ШІ для повного розшифрування інших сувоїв. Це, на думку дослідників, може мати революційні наслідки нашого розуміння стародавнього світу.

Як розповідало раніше BitukMedia, під час нещодавніх розкопок у районі Regio IX археологічного парку Помпеї на півдні Італії виявили пекарню, де працювали раби. Тісне приміщення мало ґрати на вікнах, а разом з людьми жили тварини.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі