Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Штучний інтелект прочитав слово з давньогрецького сувою, спаленого Везувієм (ВІДЕО)

Важливо

Алгоритм штучного інтелекту відновив частину літер з тексту давньогрецького сувою папірусу, майже знищеного виверженням вулкана Везувій. Навіть без розгортання артефакту вдалось розібрати слово “пурпурний”. За це студент, який створив алгоритм, отримав грошову винагороду у конкурсі Vesuvius Challenge.

Про це пише Guardian.

Найпотужніше виверження вулкана Везувій у 79 році нашої ери повністю зруйнувало римські міста Помпеї, Геркуланум та Стабії та поховало під попелом не лише мешканців цих міст, а й чудову бібліотеку. У ній зберігалися 1800 сувої з папірусу, які вдалося знайти археологам в 1752 при розкопках Геркуланума.

Під впливом гарячого попелу і газу ці сувої сильно обвуглилися , але на них є ледь помітний текст. Однак, якщо спробувати розгорнути папірус, він розсиплеться.

Тому ці сувої довгий час здавалися втраченими назавжди, але нещодавно дослідникам вдалося виявити перше слово з одного з цих стародавніх текстів завдяки силі штучного інтелекту.

Ці два невідкриті сувої належать до колекції Французького інституту в Парижі і є одними з сотень, знайдених у бібліотеці на віллі, яка, як вважають, належала видатному римському державному діячеві, можливо, Луцію Кальпурнію Пізо Цезоніну, тестю Юлія Цезаря. Більшість документів зберігається у музеї Неаполя.

Щоб розпочати Vesuvius Challenge, конкурс з розшифровки давніх текстів, доктор Брент Сілс, професор кафедри інформатики Університету Кентуккі, та його команда поділилися тисячами 3D-рентгенівських зображень двох згорнутих сувоїв і трьох фрагментів папірусу. Вони також надали доступ до програми штучного інтелекту, попередньо навченої ідентифікувати літери в сувоях. Алгоритм натренували на зображеннях, де місця з написаним текстом можна виявити за зміною структури згортку через наявність чорнил.

Двоє студентів комп’ютерних наук, Люк Фаррітор з Небраски та Юсеф Надер з Берліна, взяли участь у Vesuvius Challenge і незалежно один від одного натрапили на одне і те ж давньогрецьке слово в одному з сувоїв: “πορφύρας”, що означає “пурпур”. 21-річний Фаррітор знайшов це слово слово першим й отримав приз у розмірі $40 тис., а Надер — $10 тис.

Зараз тривають переговори за розгадування решти тексту. Доктор Федеріка Ніколарді, папіролог з Неаполітанського університету Федеріко II, повідомила, що три рядки сувою, які містять до 10 літер, зараз можна прочитати, і очікується, що буде виявлено більше. Останні знахідки навіть показують щонайменше чотири колонки тексту.

У майбутньому алгоритм випробують і на інших збережених фрагментах папірусу.

Як розповідало раніше BitukMedia, штучний інтелект допоміг ідентифікувати давно забутий шедевр Рафаеля, а ще – знайшов раніше невідому п’єсу Фелікса Лопе де Вегі – автора “Собаки на сіні”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі