Середа, 8 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Штучний інтелект знайшов раніше невідому п’єсу зіркового драматурга

Важливо

Національна бібліотека Іспанії знайшла у своєму архіві раніше невідому п’єсу Фелікса Лопе де Вегі – автора “Собаки на сіні”. Рукопис ідентифікували завдяки нейромережі, яка порівняла 1300 творів з лексиконом 350 драматургів. Висновки ШІ вже підтвердили філологи.

Про це повідомляє Reuters.

Технологія штучного інтелекту (ШІ), яка використовується для транскрипції безіменних історичних творів в архівах Національної бібліотеки Іспанії, виявила справжню “перлину” – раніше невідому п’єсу одного з найвидатніших письменників країни Фелікса Лопе де Веги.

Експерти-філологи, зі свого боку, теж підтвердили –  один з найвидатніших представників “золотого століття” іспанської літератури написав “La francesa Laura” (“Француженка Лаура”) за кілька років до своєї смерті в 1635 році.

Рукопис, що зберігається в архівах бібліотеки, є копією, яка датується кінцем XVII століття – задовго після смерті автора “Вчителя танців”  та “Собаки на сіні”.

Експерти підтвердили, що Лопе де Вега написав п’єсу за кілька років до своєї смерті в 1635. Фото – CNN/Juan Medina/Reuters

Дослідники з Віденського та Вальядолідського університетів використали нейромережу, щоб транскрибувати 1300 анонімних бібліотечних рукописів і книг. Вони намагалися встановити авторство, звіряючи кожну роботу зі словами, які використовували різні письменники.

У Національній бібліотеці заявили, що слова, використані в тексті, “тісно збігаються зі словами Лопе де Веги, а не з іншими 350 драматургами, які брали участь в експерименті”. Потім експерти використали традиційні філологічні дослідницькі ресурси, щоб підтвердити висновки ШІ.

“Француженка Лаура” — чудова п’єса з драматичною силою, очікуваною від зрілого Лопе де Вегі”, — заявили в бібліотеці.

Головна героїня твору – дочка герцога Бретані та дружина графа Арнальдо на ім’я Лаура. В неї закохується спадкоємець французького престолу. Жінка відкидає його залицяння, але ревнивий благовірний все одно намагається її отруїти. В результаті Лаурі вдається відновити своє добре ім’я і все закінчується хеппі ендом.

Портрет Лопе де Вега. Автор – невідомий. Public Domain

Повідомляють, що видавництво Gredos випустить книгу іспанською мовою вже найближчим часом.

Як повідомляло раніше BitukMedia, картина невідомого походження, ймовірно, є шедевром Рафаеля, заявили дослідники з Великої Британії. Допомагають встановити істину технології розпізнавання облич та штучного інтелекту (ШІ). Йдеться про картину епохи Відродження, що отримала назву “Тондо де Бресі”. Її активно вивчають вже понад 40 років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі