Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Вони змінили моє життя”: школярі створили роботизовану руку для свого однокласника

Важливо

15-річний школяр з американського штату Теннессі отримав роботизовану руку. Пристрій спроєктували та створили його однокласники.

Про це розповідає BBC.

15-річний Серхіо Перальта восени 2022 року перейшов до школи Хендерсонвілля (Нешвілл, США). Хлопець мав усі типові підліткові причини нервувати. Але найбільше волів зберегти свою таємницю – недорозвинуту руку.

“У перші дні навчання у школі мені, чесно кажучи, хотілося сховати руку”, — розповів він. “Ніби ніхто ніколи не дізнається”.

Серхіо, який народився з неповністю сформованою правою рукою, звик до цього. Він навчився писати лівою рукою. Каже, що міг впоратися майже з усіма базовими завданнями, як-от носити пляшку з водою з класу в клас.

Проте вчитель шкільної інженерної програми Джефф Вілкінс дізнався про це та запропонував новенькому допомогу від його однокласників. Перальта прийняв пропозицію, а діти та вчитель розпочали роботу.

Однокласники Перальта витратили чотири тижні на розробку протезу та його друк на 3D-принтері. Група до кінця не була впевнена, чи вдасться їй створити відповідний і працюючий пристрій. Але все вийшло.

Клас Джеффа Вілкінса “Інженерія: проєктування та розробка” був створений, щоб взяти теоретичне “і перетворити його на реальність”, — розповів директор середньої школи Хендерсона Боб Коттер. “Роботизована рука Серхіо – приклад для наших студентів в тому, як вони піклуються один про одного та про програму, яку розробив Джефф Вілкінс”, — сказав він.

Перше, що зробив власник нового роботизованого протезу, – спіймав бейсбольний м’яч правою рукою. “Після життя без руки протягом 15 років, вони насправді запропонували мені дві, це неймовірно круто”, — сказав Серхіо. “Вони змінили моє життя”.

Як повідомляло раніше BitukMedia, 27-річному українському військовому медику на ім’я Дмитро встановили біонічний протез правої руки у реабілітаційному центрі “Незламні” у Львові. Чоловік втратив кінцівку на фронті під час виконання завдання.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі