Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Треба – то треба: вставну щелепу Вінстона Черчилля продали з аукціону

Важливо

Зубний протез із золотим кріпленням, що належав колишньому британському прем’єр-міністру Вїнстону Черчиллю, продали на аукціоні за £18 тис. ($22,6 тис.). Цю вставну щелепу політик носив, коли оголошував свою знамениту промову “Ми битимемося на пляжах” під час Другої світової війни в 1940 році.

Про це повідомляє Sky News з посиланням на аукціонний будинок The Cotswold Auction Company.

Торги пройшли 6 лютого у місті Челтнем (графство Глостершир) на заході Англії. Спочатку лот оцінювався у £8 тис. ($10 тис.). Інформація про покупця не оприлюднюється.

Вінстон Черчилль більшу частину свого життя потерпав від проблем із зубами, адже втратив кілька ще у 20-річному віці. Стверджується, що для нього було виготовлено до чотирьох комплектів зубних протезів, і він завжди носив із собою одразу два про всяк випадок, а один навіть був похований разом з ним. Ще один подарували музею Королівського коледжу хірургів у Лондоні. У підписі на стенді зазначено, що “добре підігнаний зубний протез був найважливішою фізичною та психологічною опорою” для Черчилля.

Виставлений на аукціон комплект виготовили, коли політику було 65. Протез спеціально створили так, щоб зберегти природну особливість Черчилля — він трохи шепеляв. Вважається, що саме з цим протезом він виголосив знамениту промову 4 червня 1940 “Ми будемо битися на пляжах”. Це був другий виступ Черчилля в Палаті громад з моменту вступу Великої Британії до Другої світової війни.

“Це дозволило йому говорити ефективно, що є життєво необхідною якістю для будь-якого політика, особливо для того, чиї ораторські навички відіграли вирішальну роль в його успіху. Усе доросле життя Черчилля переслідував страх втратити здатність говорити”, — йдеться в описі до експоната.

За словами директора аукціонного будинку Ліз Пул, це був один з найдивніших лотів, які їй доводилося продавати. Окрім вставної щелепи на аукціон виставили радіомікрофон, за допомогою якого Вінстон Черчілль оголосив про закінчення Другої світової війни. Лот коштував £11,5 тис. (майже $14,5 тис.).

Фото – The Cotswold Auction Company

Як розповідало раніше BitukMedia, 26-річного Дрю Маршалла з англійського графства Гемпшир визнали винним у шахрайстві і засудили до 12 місяців громадських робіт. Чоловік видавав покупцям на eBay підроблену тростину Єлизавети II за оригінальну і прикидався колишнім старшим лакеєм у Віндзорському замку.


Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі