П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Чисте везіння”: Книга рекордів Гіннеса оголосила нову найстарішу людину світу (ВІДЕО)

Важливо

Найстарішою людиною у світі став 111-річний Джон Тіннісвуд з Англії. Цей титул він отримав невдовзі після смерті 114-річного венесуельця Хуана Вісенте Переса.

Історію нового рекордсмена розповіли у Книзі рекордів Гіннеса.

Спочатку очікувалося, що новим рекордсменом стане 112-річний Гісабуро Сонобе з Японії, але нещодавно надійшло підтвердження – довгожитель помер 31 березня.

Так титул найстарішої людини у світі дістався Джону Альфреду Тіннісвуду. Він народився в Ліверпулі 26 серпня 1912-го. Того ж року потонув “Титанік”. Станом на 5 квітня 2024 року точний вік чоловіка складає 111 років та 223 дні.

Джон Тіннісвуд вже давно прадід: має чотирьох онуків і трьох правнуків. Зараз він проживає в будинку для людей похилого віку в Саутпорті. Місцевий персонал називає його “великим базікалом”.

Джон Тіннісвуд у молодості. Фото – GUINNESS WORLD RECORDS

Тіннісвуд пережив обидві світові війни. Під час Другої світової йому було 27 років. Попри проблеми із зором, чоловік працював на адміністративній посаді в армійському платіжному корпусі, який вирішував фінансові питання. Окрім бухгалтерського обліку та аудиту, робота Джона включала логістичні завдання: пошук солдатів та організацію постачання продовольства. Таким чином, Тіннісвуд водночас є і найстарішим у світі живим ветераном-чоловіком Другої світової війни. Після війни Джон працював у бухгалтерії Shell і BP аж до виходу на пенсію в 1972 році.

Джон зустрів свою дружину Блодвен у 1942 році. Подружжя прожило разом 44 роки – у 1986 році жінка померла.

Весільне фото родини Тіннісвуд. 1942 рік

Вболівальник ФК “Ліверпуль” протягом усього життя, Джон народився лише через 20 років після заснування клубу в 1892 році. Він пережив усі вісім перемог свого клубу в Кубку Англії та 17 з 19 перемог – у чемпіонаті Англії.

Попри на свій вік, Джон все ще може самостійно виконувати більшість повсякденних завдань: він підводиться з ліжка без сторонньої допомоги, слухає радіо, щоб бути в курсі новин, і все ще самостійно розпоряджається своїми фінансами. За словами Джона, секретом його довголіття є “чисте везіння”.

“Ви просто живете або довго, або коротко, і ви нічого не можете з цим вдіяти”, – каже рекордсмен.

Літній британець не палить і рідко вживає алкоголь. Однак дієти чоловік не дотримується. Відтак щоп’ятниці він має традицію – з’їдати порцію смаженої риби з картоплею фрі.

Щоб зберегти своє здоров’я, Джон радить усім дотримуватися поміркованості. “Якщо ви забагато п’єте, забагато їсте, забагато ходите або чого-небудь робите – врешті-решт ви будете страждати”, – каже він.

Натомість молоді він радить у будь-якій ситуації робити все, що можливо. “Світ по-своєму завжди змінюється. Це безперервний досвід. Він стає трохи кращим, але ще не настільки. Все йде правильним шляхом”, – говорить Джон.

Відколи 2012-го чоловіку виповнилося 100 років, Джон щороку на свій день народження отримував листівку від покійної королеви Єлизавети ІІ, яка була молодшою за Джона майже на 14 років.

Ставши найстарішим чоловіком Великої Британії у 2020 році, Джон не збентежений своїм новим статусом найстарішого чоловіка у всьому світі. “Для мене це не має значення”, — сказав він. “Зовсім ні. Я сприймаю це таким, яким воно є”.

Як розповідало раніше BitukMedia, 11 березня жителька  Колиндянської громади на Тернопільщині Марія Дребіт відзначила своє 100-річчя. Жінка поділилася секретом довголіття.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі