Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Добра новина не для всіх: спати з вихованцями на одному ліжку можна

Важливо

Можна чи ні пускати вихованців до себе на ліжко вночі? Вчені вже давно сперечаються з цього приводу. Але нове дослідження, схоже, дало остаточну відповідь: з кішками спати можна, а ось перебування собаки в кімнаті може негативно позначитися на якості вашого сну.

Про це розповідає The Conversation.

Дослідники з Трініті-коледжу у Кембриджі (Велика Британія) зібрали репрезентативну вибірку з понад 1500 дорослих американців, які заповнили анкети з оцінкою їхні звичок сну. Близько половини з них повідомили, що звикли спати зі своїми домашніми улюбленцями — або в одній кімнаті, або в одному ліжку.

Потім команда вчених провела порівняльний аналіз звичок людей, які спали разом з вихованцями, та тих, хто не дозволяв їм заходити до спальні в нічний час. Результати показали, що перша група респондентів мала нижчу якість сну і більше симптомів безсоння. Такі висновки зберігалися і після врахування демографічних відмінностей між цими групами.

Після цього автори наукової роботи вирішили уточнити, чи існує різниця між тим, як спільний сон з різними тваринами — кішками та собаками — впливає на його якість. Виявилося, що існує: собачники спали гірше, ніж котолюби.

При цьому 93% учасників дослідження, які спали разом зі своїми пухнастими улюбленцями, впевнені, що тварини впливають на їхній сон або позитивно, або нейтрально. Вчені припускають, що люди просто не знають про потенційний негативний вплив, який можуть справляти собаки та кішки на якість сну господаря.

Якість сну з домашніми тваринами справді може псуватися: улюбленці можуть видавати різні звуки, повертатися, лягати на господаря та сковувати його рухи. Ба більше, навіть у сонному стані ми можемо несвідомо переживати, аби випадковим рухом не зачепити тварину і не завдати їй болю. Але чому існують відмінності у спільному сні із собаками та з кішками, вчені поки не можуть відповісти – потрібні додаткові дослідження. Можливо, це через те, що собаки можуть бути більш рухливими і гучними, частіше пробуджуючи власника.

Як розповідало раніше BitukMedia, команда вчених провела масштабне опитування серед власників хатніх тварин, яке охопило три країни. За результатами дослідження виявилося, що люди більше прив’язуються до собак, ніж до кішок, а також собачники набагато охочіше готові фінансувати догляд за своїми улюбленцами.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі