Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Продовжать роботу попередників: на станції “Академік Вернадський” завершилася річна ротація експедицій (ВІДЕО)

Важливо

На українській станції “Академік Вернадський” відбулася ротація річних експедицій. Після року роботи на крижаному континенті команда 28-ї української антарктичної експедиції прямує додому, а на її місце заступає команда 29-ї УАЕ.

Про це повідомив Національний антарктичний науковий центр.

2 квітня пройшла офіційна частина передачі зміни. Очільник 28-ї УАЕ Богдан Гаврилюк передав Юрію Отрубі, керівнику 29-ї, символічний ключ від “Вернадського”, а також вони підписали акт приймання-передачі станції. Потому на флагштоці відбулася зміна синьо-жовтих стягів.

А вже 3 квітня учасники 28-ї зимівлі залишили станцію. Найближчим часом український криголам “Ноосфера” доправить їх, а також учасників сезонної експедиції до Чилі. Звідти полярники діставатимуться України літаками та наземним транспортом.

У 28-ій УАЕ — 14 учасників. Цілий рік вони досліджували в Антарктиці метеорологію, біологію і геофізику, а ще підтримували діяльність станції. Зокрема, спостерігали за магнітним полем Землі, іоносферою, глобальною грозовою активністю, озоновим шаром, погодними показниками, живим світом Антарктики тощо.

Завдяки вдосконаленню звʼязку і логістики, а також використанню дронів експедиції вдалося значно розширити географію польових досліджень у морі та провести повніші спостереження за птахами і ссавцями.

Фото – Національний антарктичний науковий центр

У 29-й УАЕ також 14 учасників. Вони продовжать роботу попередників. Примітно, що у новій українській антарктичній експедиції третина – жінки. Для більшості досліджень надзвичайно важливою є безперервність, адже частина рядів даних на українській станції є найдовшою в Антарктиці.

Також під час антарктичного літа на станції тривала робота сезонної експедиції, що мала дві частини – технічну і наукову. Технічним фахівцям вдалося завершити багато робіт з модернізації станції, започаткованих ще до повномасштабної війни.

Так, основний причал, побудований ще в британський період, повністю замінили на новий — безпечніший і зручніший. Також завершили реконструкцію другого причалу, замінили внутрішню систему водопостачання й запустили систему заземлення основних і допоміжних будівель.

Як розповідало раніше BitukMedia, українські біологи з “Академіка Вернадського” зробили важливу знахідку – помітили поблизу антарктичної станції нову рослину, яка раніше там не зустрічалась.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі