П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Трофей Наполеона: виставили на продаж картину Тіціана за $31 млн

Важливо

Аукціон Christie’s виставив на продаж картину італійського художника Тіціана Вечелліо “Відпочинок на шляху до Єгипту”, створену 1512 року. Оціночна вартість полотна — $31 млн. Шедевр виставили на продаж уперше за 150 років.

Про це повідомила газета The Times.

Тіціану було трохи більше 20 років, коли він створив “Відпочинок на шляху до Єгипту”, тому аукціоністи Christie’s описують його як ранній шедевр. Серед власників картини італійського митця доби Відродження були шотландський перший герцог Гамільтон, королева-консорт Саксонії Марія Терезія Австрійська (єдина жінка, яка очолювала будинок Габсбургів). У 1809 році французькі війська пограбували палац Бельведер у Відні, і “Відпочинок” став одним із багатьох володінь Наполеона Бонапарта. Картина була передана до музею Наполеона. А 1815 року, після падіння Наполеона, полотно повернули до Відня. Пізніше ним неодноразово володіли колекціонери.

У січні 1995 року полотно було вкрадено невідомими з маєтку маркізів Батсів – Лонгліт-Хаус. Впродовж кількох років про його долю нічого не було відомо, за повернення картини призначили нагороду у розмірі 100 тис. фунтів стерлінгів. А ж поки 2002 року картину не знайшли на автобусній зупинці на південному заході Лондона, загорнену в поліетиленовий пакет.

“Ця чарівна релігійна картина бездоганного походження, що пройшла через руки герцогів, ерцгерцогів та імператорів Священної Римської імперії, користується рідкісною славою: її вкрали не один, а два рази – спочатку Наполеон, а потім наприкінці 1990-х років”, – заявив Орландо Рок, голова аукціонного дому Christie’s у Великій Британії.

За словами Ендрю Флетчера, глобального керівника відділу старих майстрів Christie’s, це “найважливіша робота Тіціана, яка з’явилася на аукціонному ринку за більш ніж одне покоління”. 

За час відсутності картина зазнала мінімальних збитків, її відреставрували та повернули власнику – лорду Батсу, який і виставив шедевр на аукціон. Оціночна вартість полотна на сьогодні становить 25 млн фунтів стерлінгів або 31 млн доларів. Торги відбудуться 2 липня.

Як розповідало раніше BitukMedia, на аукціоні в Нью-Йорку планують продати унікальні листи британського письменника Артура Конан Дойла та оригінал рукопису про Шерлока Холмса. Очікується, що “Знак чотирьох” продадуть за рекордні 1,2 млн. доларів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі