Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Цінний оригінал рукопису про Шерлока Холмса виставлять на аукціон

Важливо

На аукціоні в Нью-Йорку планують продати унікальні листи британського письменника Артура Конан Дойла. А ще на торги Sotheby’s виставляється оригінал рукопису про Шерлока Холмса. Очікується, що “Знак чотирьох” продадуть за рекордні 1,2 млн. доларів.

Про це повідомляє CNN.

Одного літнього вечора 1889 року письменники Артур Конан Дойл та Оскар Вайльд вечеряли в лондонському готелі Langham з Джозефом Маршаллом Стоддартом, американським бізнесменом і редактором щомісячного журналу Lippincottʼs Magazine.

До того моменту, як вони розійшлись, Вайльд зобов’язався написати “Портрет Доріана Грея”, а Конан Дойл – “Знак чотирьох”, одне з його найвідоміших оповідань про Шерлока Холмса.

Тепер листи Конан Дойля, які розповідають про ту доленосну вечерю, та його єдиний рукопис “Знака чотирьох” виставляється на аукціоні Sotheby’s у Нью-Йорку разом з іншими літературними скарбами.

“Знак чотирьох” було опубліковано в 1890 році. Фото – Sotheby’s

Рукописний примірник Конан Дойла має статус найціннішого предмета письменника з тих, що колись виставлялись на аукціон, – йдеться у заяві Sotheby’s.

Сам рукопис надзвичайно охайний. Він містить лише кілька правок редактора щомісячного журналу Lippincottʼs Magazine Джозефа Маршалла Стоддарта щодо американізації орфографії. А ще є кілька закреслених слів – ці зміни до своєї роботи вніс сам Конан Дойл. Всі інші рукописи письменника, які збереглися, більшість з яких знаходяться в музеях, також не мають жодних ознак редагування.

Очікується, що один тільки рукопис буде продано за 1,2 млн доларів. “Важко уявити двох сучасних авторів, які були б менш схожі, ніж Конан Дойль і Оскар Вайльд”, — сказав CNN Селбі Кіффер, міжнародний спеціаліст з книг і рукописів аукціонного дому Sotheby’s.

“Знак чотирьох” – другий роман Конан Дойля про Шерлока Холмса, написаний на замовлення Стоддарта, аби використати популярність першої повісті про детектива Шерлока Холмса “Етюд у багряних тонах”.

Рукопис є лише частиною колекції, зібраною доктором Родні П. Свантко, колекціонером з Чикаго, який помер два роки тому.

На аукціоні продадуть й інші лоти. Зокрема, чотири романи, написані Френсісом Скоттом Фіцджеральдом. Серед них — примірник “Великого Гетсбі”, який Фіцджеральд підписав від свого імені й імені дружини. Його очікувана вартість — $250 тис. У продажу також будуть примірники першого видання “Лоліти” Володимира Набокова.

Як розповідало раніше BitukMedia, лист британського письменника Джона Толкіна виставлять на аукціон Hanson Ross. Цей лист автор “Гобіта” і “Володаря перснів” надіслав маленькому шанувальнику на Різдво 1961 року, його орієнтовна ціна — $10-13 тис.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі