П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Найбільша за 10 років – в Україні помітили зграю із тисяч мартинів

Важливо

На території національного природного парку “Прип’ять-Стохід” на Волині орнітологи зафіксували найбільшу міграцію мартина звичайного за останні 10 років. Разом зібралися близько 2 тис. птахів.

Про це повідомляє Суспільне.

Заступник директора з наукової роботи нацпарку Михайло Химин розповідає, що таку кількість побачили  в один із вечорів наприкінці березня на озері Люб’язь Камінь-Каширського району.

Вони бувають тут кожного року, пролітають. Їх може й стільки немає зараз уже. Це був один із вечорів, що помітили їх дуже багато. На вечір птахи були на озері, переночували й полетіли. Але невелика частина мартинів залишається і гніздиться”, – розповів він.

Химин пояснює, що зараз мартини перестали гніздитися масово на Волині через зміну клімату, він став сухішим.

Тисячі мартинів зупинилися перепочити на Волині під час міграції. Потім вони можуть полетіти до Білорусі чи у Київську область.

Перелітний шлях мартинів, зазначив Михайло Химин, простягається узбережжями поблизу великих водойм від Африки до Європи й навпаки, тому майже щороку цих птахів можна помітити на Волині.

Але такої кількості птахів не бачили уже 10 років. Порахували зграю за спеціальнеою методикою, яка дає похибку у 100-200 особин.

Як повідомляло BitukMedia, мешканці британського села Грейт-Гонербі у графстві Лінкольншир потерпали від величезної кількості шпаків. Сотні птахів зібралися на мурмурацію – масові польоти, під час яких зграя утворює різноманітні динамічні фігури. І вкрили село шаром посліду.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі