П’ятниця, 10 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Тільки для ківі: у новій спецклініці вже допомогли першому пацієнту

Важливо

У Новій Зеландії з’явилася перша спеціалізована ветеринарна клініка, призначена винятково для ківі – рідкісних птахів, що не літають. Зараз чисельність цих вразливих птахів вдалося збільшити, але вони все ще потерпають від співжиття з людиною.

Про це розповідає Phys з посиланням на AFP.

Клініка відкрилася 23 лютого в Керікері, найбільшому місті регіону Нортленд на півночі країни. У лікарні, побудованій з ініціативи природоохоронної організації Kiwi Coast, є три бокси для карантину та інтенсивної терапії плюс дев’ять вольєрів для птахів, що одужують.

Першим пацієнтом клініки став молодий північний ківі (Apteryx mantelli) з імʼям Сплеш. Птах пробрався на ділянку одного з місцевих мешканців і ледь не втопився, впавши в ємність для басейну. На щастя, потерпілого вдалося вчасно доправити до реабілітаційного центру, де його виходили і за кілька днів відпустили на волю.

Загалом у Нортленді мешкає майже 10 тис. північних ківі, а по всій країні їх близько 26 тис. В останні роки чисельність виду зростає завдяки боротьбі з інвазивними хижаками та курсам для власників собак, де цих тварин вчать не атакувати пернатих, що не літають. Однак чим більша популяція ківі, тим вища ймовірність, що комусь з них знадобиться медична допомога, наприклад, після зіткнення з автомобілем, нападу собаки або кішки, або внаслідок зневоднення в період посухи.

Раніше поранених або хворих ківі з околиць Керікері доводилося щонайменше годину доправляти автомобілем до Центру реабілітації птахів у місті Фангареї — і деякі з них не виживали в дорозі.

Як розповідало раніше BitukMedia, завдяки старанням природоохоронців та місцевих жителів, нещодавно у столиці Нової Зеландії вилупилися перші дикі ківі. Цього не було вже понад сто років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі