Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Дуже радісна віха”: народжені в дикій природі пташенята ківі — перші на своїй батьківщині за століття

Важливо

Столиця Нової Зеландії Веллінгтон радіє появі на світ пташенят ківі. За словами захисників природи, в околицях міста у диких умовах ці птахи не народжувалися вже близько сотні років. Ківі, національний символ Нової Зеландії, є одним з найбільш вразливих птахів світу.

Про це повідомляє Guardian.

Пухнастий і не здатний літати ківі є одним з найбільш вразливих птахів у Новій Зеландії, і природоохоронці вважають, що він був відсутній поблизу столиці протягом багатьох поколінь. І от двоє пташенята з’явилися на світ у місцевості Макара, а це лише за півгодини їзди від середмістя.

З 1991 року в країні реалізується програма збереження ківі. Птахів вирощують у розплідниках і деяких з них випускають у дику природу, збільшуючи таким чином популяцію цих ендемічних для країни тварин.

У листопаді минулого року неподалік Веллінгтона було випущено одинадцять ківі. З лютого до травня 2023-го року в сільгоспугіддя випустили ще понад півсотні дорослих птахів ківі, вирощених у неволі. Ще двісті планують випустити до 2028 року. Головним успіхом проєкту відновлення Capital Kiwi його очільник Пол Ворд називає допомогу громади. Понад сто власників земельних угідь дозволили поставити на своїх землях майже 5 тисяч пасток для вилову горностаїв — ці хижаки становлять найбільшу небезпеку для пташенят ківі.

Справа в тому, що дорослі ківі ще можуть відбитися від дрібних тварин, але середнім та великим хижакам їм не протистояти. Окрім горностаїв, небезпеку для цих птахів становлять собаки.

За словами Пола Ворда, засновника Capital Kiwi Project, його колеги відстежують лише чверть випущених на волю ківі. Існує висока ймовірність швидкої появи нових пташенят. При цьому зоологи відмовилися давати пташенятам імена – побоюються, що надмірна увага громадськості завадить зростанню популяції.

Ворд дуже задоволений розпочатою ними програмою. І загалом розведення ківі приносить йому велику втіху. “Цим пташенятам тепер потрібно виживати в дикій природі. Найближчі місяці життєво важливі, оскільки вони ростуть і набирають вагу до того моменту, коли зможуть відбиватися від горностаїв своїми великими кігтями”.

Пол Ворд сподівався, що проєкт допоможе розповісти громадськості про “витривалість і бойовий дух” птахів. “Але ми повинні визнати, що вони неймовірно милі”, – каже орнітолог.

Фото – Pete Kirkman

Птах ківі мешкає лише в Новій Зеландії і є неофіційною емблемою держави. Колись на архіпелазі було 12 млн особин. Їхня нинішня популяція не перевищує і 68 тисяч.

Як розповідало раніше BitukMedia, в індонезійському розпліднику Sumatran Rhino Sanctuary народився малюк суматранського носорога. Цей хлопчик – перший у світі представник виду на межі зникнення, народжений від матері, яка теж з’явилася на світ у неволі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі