П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Картину Боттічеллі знайдено в одному з приватних будинків після 50-річного забуття

Важливо

Картину італійського художника Сандро Боттічеллі “Мадонна з немовлям” виявили у передмісті Неаполя. Мистецтвознавці помилково вважали шедевр митця епохи Відродження, що оцінюється майже в 100 млн євро, втраченим.

Про це повідомляє Guardian.

З причин, які залишаються незрозумілими, картина зникла з поля зору держави – багато хто вважав, що вона втрачена.

Слід картини Боттічеллі зник з італійських архівів у другій половині ХХ століття. Спочатку полотно знаходилося в церкві міста Санта-Марія-ла-Каріта. Потім дісталося сім’ї місцевих жителів, які передавали картину у спадок.

За даними Guardian, “Мадонна з немовлям” перебуває в поганому стані – з численними потертостями та хроматичними змінами, спричиненими окисленням лаків. Перш ніж картину зможе побачити публіка, її відправлять на реставрацію. При цьому робота може залишитися у володінні італійської сім’ї, яка зберігала її протягом кількох поколінь.

Місцева поліція з’ясовує, на яких підставах шедевр XV століття перебував у цій родині. “Якщо ми переконаємося, що сім’я, яка володіла картиною, не має на неї законних прав, то вона перейде державі. В іншому випадку вона могла б залишатися власністю сім’ї, але бути виставлена в музеї для забезпечення більшої безпеки”, – каже Массіміліано Кроче з підрозділу карабінерів із захисту культурної спадщини Неаполя.

Картина, що зберігалася в Санта-Марія-ла-Каріта, була однією з найулюбленіших робіт самого Боттічеллі. Про це розповів виданню мистецтвознавець Пеппе Ді Масса. За його словами, в образі Мадонни на цьому полотні Симонетта Каттанео Веспуччі, коханої живописця. Жінка померла у віці 23 років. Картина була подарована папі римському Сіксту IV і лише потім потрапила до сільської церкви в провінції Неаполь.

Сандро Боттічеллі – один з найвідоміших художників епохи Відродження, представник флорентійської школи живопису. Світову славу йому принесли такі картини, як “Весна” та “Народження Венери”. Боттічеллі написав безліч полотен на біблійні теми, зокрема понад два десятки зображень Мадонни з немовлям.

На сьогодні знову набута картина “Мадонна з немовлям” оцінюється в 100 млн. євро. У 2021 році невелику картину Боттічеллі під назвою “Юнак, що тримає круглу картину” приблизно 1475 року, на якій зображено дворянина, який тримає круглу картину святого, було продано з аукціону Sotheby’s у Нью-Йорку за 92,2 млн доларів. Це стало рекордом для робіт цього майстра Відродження.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені розкрили головний секрет великих художників Відродження.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі