Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Завбільшки як м’яч для реґбі: чоловікові видалили пухлину, з якою він жив 30 років

Важливо

У Львові 49-річному чоловіку врятували ногу від ампутації. Майже 30 років він жив з новоутвором у стегні, і от тепер хірурги видалили пухлину завбільшки як м’яч для реґбі. Прооперували чоловіка та повернули йому життя без болю у Лікарні Святого Луки.

Про це повідомляють у Першому медоб’єднанні Львова.

Ліпому в львів’янина Євгенія Плеханова виявили ще у 20-річному віці. Йшлось про доброякісне утворення, що розвивається з клітин жирової тканини. 

“Утвір обріс навколишні тканини верхньої внутрішньої третини стегна – м’язи, нерви й судини. Видалити його повністю – означало б провести ризиковане для пацієнта втручання. Він міг втратити чутливість усієї ноги. Тому тоді медики однієї з міських лікарень видалили лише частину ліпоми. А також попередили юнака: пухлина може і надалі рости”, – зазначають у медзакладі.

Останні 15 років Євгеній жив в Італії, де працював водієм. Пухлина з роками більшала, однак пройти обстеження у тамтешніх лікарнях він не мав змоги.

З початком повномасштабної війни чоловік повернувся до України. Багато волонтерив. Через регулярні навантаження на ноги біль у верхній частині стегна не вщухав і віддавав у пах. Кінцівка почала терпнути. Тоді Євгеній і звернувся за допомогою до спеціалістів.

За результатами МРТ з’ясувалось, що з часу першого оперативного втручання ліпома збільшилась майже втричі – до розміру 24х13 см. Вона проросла у верхній третині стегна поміж м’язами, судинами, нервами та сухожиллями у ділянці від паху і донизу. Утвір стискав судинно-нервовий пучок і погіршував кровотік в артеріях ноги.

“Аби не допустити часткової чи навіть повної зупинки кровоплину в кінцівці, яка загрожувала б ампутацією, ми відділили частини пухлини від нервів та артерій, а потім видалили її повністю без ускладнень для пацієнта”, – пояснює судинний хірург, завідувач відділення інтервенційної радіології Олександр Голуб.

Вже наступного дня після операції Євгеній почав ходити. Він позбувся дискомфорту і болю. Нині чоловік продовжує волонтерити – допомагає нашим захисникам та захисницям на передовій, кажуть медики.

Фото – Перше медичне об’єднання Львова

Як розповідало раніше BitukMedia, в мешканки Львівщини під час планового обстеження випадково виявили велику 10-сантиметрову пухлину наднирників. Небезпечний новоутвір, який міг вбити пацієнтку будь-якої миті, успішно видалили львівські хірурги Лікарні Святого Пантелеймона.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі