Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Лікарі “подовжили” дівчині ногу, яка була коротшою за іншу на 7 см

Важливо

Львівські ортопеди-травматологи Дитячої лікарні Святого Миколая спільно з польськими колегами провели унікальне ендопротезування. Так вони здійснили мрію 17-річної дівчини, одна нога якої була на 7 см коротша від іншої. Пацієнтка вперше за останні 7 років стала на рівні ноги.

Про це розповіли у дитячій лікарні святого Миколая.

Пацієнтка – Христина Герус. У 10 років львів’янка впала і зламала тазову кістку.

Під час обстеження львівські лікарі виявили ще більш серйозну проблему – юнацький епіфізеоліз голівки стегнової кістки. “Це означає, що голівка зісковзнула з шийки в зворотному напрямку і продовжувала з’їжджати все далі і далі. Діти з таким діагнозом стають кульгавими” – зазначають медики. Щоб не допустити цього, хірурги прооперували дівчину, поставили голівку стегнової кістки на місце та зафіксували шурупами.

Однак через рік після операції виникли ускладнення, які трапляються лише у 15% прооперованих дітей. Йдеться про асептичний некроз голівки стегнової кістки. “Через те, що голівка тривалий час постійно з’їжджала, судини, що її живлять, сильно травмувались і голівка почала розпадатись. Це призвело до затримки в рості правої, прооперованої ноги. Ми знали, що коли Христина виросте і ріст кісток зупиниться, їй треба буде подовжувати ногу”, – розповідає Галина Гачкевич, завідувачка ортопедо-травматологічного відділення.

З 13 років Христини різниця у довжині її ніг вже не дозволяла нормально ходити. Тоді дитині прописали спеціальне ортопедичне взуття. У медзакладі зазначають: дівчинка комплексувала, часто ловила на собі погляди і навіть відмовлялася виходити на вулицю.

У 17 років права нога Христини вже була коротшою за ліву аж на 7 сантиметрів і скорегувати цю ваду могла лише дороговартісна операція. Ортопеди-травматологи дитячої лікарні святого Миколая разом з польськими колегами виконали ендопротезування. Ба більше – зробили це безоплатно.

Медики зазначають: такого втручання дітям у західних областях ще не робили. Команда лікарів замінила пошкоджені голівку та кульшову западину на титанові імплантати. Окрім цього, у голівку вставили спеціальну ніжку, яка допомогла подовжити кістку і виправити різницю в довжині.

Після операції розпочалася реабілітація. Разом з фізичним терапевтом Христина розробляє та вчиться навантажувати праву ногу. За словами лікарів, вже за тиждень після ендопротезування дівчина зробила свої перші кроки без милиць. Тепер вона зможе жити повноцінно, переконані медики.

Фото – Дитяча Лікарня Святого Миколая

Як розповідало раніше BitukMedia, у Львові в Центрі дитячої медицини, створеному на базі лікарні “Охматдит”, вкоротили язик однорічному немовляті. Через рідкісний синдром цей орган у нього був у 5 разів довшим від нормального. В Україні лише двоє дітей мають такий синдром.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі