П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Полу Маккартні повернули бас-гітару, загублену понад пів століття тому

Важливо

Британський музикант сер Пол Маккартні возз’єднався зі своєю першою бас-гітарою. Інструмент вкрали з його фургона у 1972 році. А знайшли через 51 рік на горищі будинку в Англії.

Історією пошуків поділився проєкт The Lost Bass.

Засновник гурту The Beatles почав шукати свою бас-гітару Höfner 500/1 у 2018-му. Минулого року на допомогу музикантові прийшли журналіст Скотт Джонс та продюсер Наомі Джонс, які забезпечили проєкту The Lost Bass медійну підтримку.

Гітару Маккартні придбав приблизно за 37 доларів у 1961 році в магазині в Гамбурзі та була його “улюбленою”. Принаймні так стверджував німецький виробник інструментів, члени групи якого під назвою The Lost Bass Project й запустили глобальний пошук.

“Це бас, на якому Маккартні грав… у Гамбурзі в 1961 році, в клубі Cavern у Ліверпулі і на тих перших записах Abbey Road — він дав силу “бітломанії” та сформував звучання сучасного світу”, — заявляли учасники проєкту.

Команда шукачів отримала близько сотні свідчень, а понад 600 людей побажали стати волонтерами проєкту. The Lost Bass провів власне розслідування та встановив, хто саме вкрав гітару.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений The Lost Bass Project (@thelostbassproject)

Злодій, імя якого не називають, продав Höfner власнику одного з лондонських пабів. За архівними записами команда відновила всю сімейну історію підприємця та опублікувала свою роботу у медіа. Незабаром на нього звернув увагу чоловік, який живе на півдні Англії. Він зрозумів, що стара бас-гітара з його горища і є втраченим інструментом сера Пола.

“Hofner підтвердила автентичність гітари, і Пол неймовірно вдячний усім, хто брав в цьому участь”, – сказано в заяві компанії, опублікованій на сайті Маккартні.

Höfner повернули Маккартні цілим і навіть в оригінальному футлярі. Після невеликого ремонту, на ній знову можна буде грати.

Як звернула увагу Daily Mail, за два дні до цього, 13 лютого, користувач соцмережі X Руадрі Гост написав, що повернув Полу Маккартні гітару, яка дісталася його друзям та родині у спадок. Гост опублікував фотографії інструменту.

Придбана у 1961 році, за кілька років Höfner 500/1 стала резервним басом Маккартні, але музикант продовжував її використовувати до розпаду The Beatles. За даними Sunday Telegraph, востаннє гітару бачили за кілька днів до останнього виступу гурту у 1969 році. Але, як з’ясували учасники The Lost Bass, гітара зникла на кілька років пізніше.

У ході розслідування учасники проєкту встановили, що гітару вкрали з фургона для перевезення обладнання в районі Ноттінг-Хілл у Лондоні 10 жовтня 1972 року.

Після публікації The Sunday Telegraph про ентузіастів The Lost Bass розповіли чимало світових видань, а учасники проєкту дали кілька телеінтерв’ю. “В результаті такої реклами хтось з мешканців багатоповерхівки на південному узбережжі Англії згадав про стару бас-гітару, що лежить на горищі. Діставши її, стало зрозуміло, що це вона і є. За кілька днів гітара знову була в Пола Маккартні!”, – повідомили учасники The Lost Bass.

Як розповідало раніше BitukMedia, чорну електрогітару Fender Stratocaster продали на аукціоні Julien’s Auctions за 596,9 тиc. доларів. Інструмент “часів Nevermind” розбив засновник Nirvana Курт Кобейн. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі