П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Розбиту гітару Кобейна продали за 600 тисяч доларів

Важливо

Чорну електрогітару Fender Stratocaster продали на аукціоні Julien’s Auctions за 596,9 тиc. доларів. Інструмент “часів Nevermind” розбив засновник Nirvana Курт Кобейн. Пізніше інструмент перезібрали, але грати на ньому більше не можна.

Про це розповідає AFP.

Йдеться про чорну Fender Stratocaster, яку фронтмен Nirvana розбив на сцені на початку 1990-х років. Тоді гурт працював над своїм проривним альбомом Nevermind. 

Кобейн, який наклав на себе руки в 1994 році, був відомий своїми пристрасними виступами. “Курт Кобейн на сцені, під час гри, був машиною. Можна було відчути його лють. Вона виявлялась зокрема і в тому, як він поводився зі своїми інструментами. В якомусь сенсі це зламана гітара від зламаного музиканта, який справді визначив ту гучну та бурхливу музичну добу”, — заявив представник Julien’s Auctions Коді Фредерік.

Кобейн здобув світову популярність на початку 1990-х років як творча сила Nirvana. Фото – BBC/Getty

Гітару отримав у подарунок від Кобейна член гранж-групи Screaming Trees Марк Ланеган під час північноамериканського туру Nirvana Nevermind у 1992 році. На вже поламаному інструменті срібним маркером залишили свої автографи усі троє учасників Nirvana. Ось що написав Кобейн: “Привіт, Марку! З любов’ю, твій друг, Курт Кобейн. Нікому не потрібна рок-зірка”. Кобейн, який часто неправильно писав своє ім’я, підписав інструмент “Курдт Кобайн”. До слова, Марк Ланеган пішов з життя минулого року. 

Фото – Twitter/Julien’s Auctions

Спочатку аукціоністи розраховували отримати за Fender Stratocaster Кобейна 60-80 тис. доларів. Її продаж за суму в десять разів більшу – 596,9 тиc. доларів – на суботньому аукціоні Hard Rock Cafe в Нью-Йорку в Julien’s назвали “вражаючим”. Особа покупця невідома. Аукціоністи називають тільки попереднього власника – Тоні Палмера.

Це вже не перший випадок, коли речі Курта Кобейна продають з аукціонів. Наприклад, у жовтні 2019 року светр і гітару цього музиканта продали за 670 тисяч доларів, а у червні 2020-го за іншу гітару Кобейна, акустичну, заплатили рекордні 6 млн доларів.

Як розповідало раніше BitukMedia, у США суд відхилив останній позов 31-річного Спенсера Елдена. Його фото немовлям використали для культової обкладинки альбому 91-го року Nevermind рок-гурту Nirvana. Чоловік стверджував, що його поява на обкладинці диску є сексуальним насильством над дитиною.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі