Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Про користь комісійних магазинів: посудини за $25 виявилися скарбами династії Цін

Важливо

Куплені за безцінь посудини виявилися реліквіями XVIII століття. Йдеться про дві 11-сантиметрові порцелянові ємності, які, як з’ясувалося, належать до часів маньчжурської імператорської династії Цін. Речі, куплені у комісійному магазині в Лондоні, оцінюють у 60 тис. доларів.

Про це розповідає Smithsonian Magazine.

Обидві посудини лише за 20 фунтів стерлінгів ($25) придбав пристрасний колекціонер кераміки. Чоловік не знав їхньої справжньої цінності. Лише пізніше на їхньому дні він виявив тавро з шестизначною печаткою Цяньлун — імператора Цін, який правив у XVIII столітті. Після цього чоловік вирішив показати свої придбання фахівцю та приніс їх до аукціонного будинку.

Оцінювач дійшов висновку, що вартість посудин може перевищувати 60 тис. доларів. Схожі лоти із зображенням хризантем виставлялися на торги і раніше, і щоразу викликали ажіотаж. У 2021 році пара порцелянових посудин з кришками була продана на аукціоні Sotheby’s у Лондоні за 350 тис. доларів.

Китайська імператорська порцеляна є рідкістю, оскільки створювалася винятково для Імператорського двору. “Ці посудини дуже добре сформовані та розписані з великою майстерністю та тонкістю”, — зазначив заступник директора та керівник відділу китайського, японського та південно-східного азіатського мистецтва аукціонного будинку Rosebery’s Білл Форрест.

На маленьких посудинах можна побачити жовті та червоні хризантеми в оточені круглого листя. Порожній простір заповнюють квіти лотоса із зеленими завитками. Вироби було створено у китайському міському окрузі Цзіндечжень, провінція Цзянсі.

Аукціонний будинок Rosebery’s позначив лоти як імператорські китайські банки з лотосом і хризантемою “дукай”. “Дукай” — це китайська техніка дизайну, яка використовується для фарбування порцеляни: спочатку додають сині відтінки, далі глазурування і тільки потім додають інші кольори.

Частину коштів, виручених на майбутньому аукціоні, колекціонер планує пожертвувати благодійному магазину, в якому і придбав китайські імператорські раритети.

Як повідомляло раніше BitukMedia, американська сім’я знайшла на горищі свого будинку скриньку китайського імператора Сюаньде. Артефакт пролежав там півстоліття. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі