П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Важче, ніж міг собі уявити”: ветеран без обох ніг підкорив Еверест (ВІДЕО)

Важливо

Ветеран британської армії, який втратив обидві ноги в Афганістані, піднявся на вершину Евересту заввишки 8,849 метрів. 43-річний Харі Будда Магар став першою людиною з подвійною ампутацією вище коліна, яка підкорила найвищу гору світу.

Своїм сходженням на Еверест Харі вирішив змінити сприйняття інвалідності та показати іншим, що навіть з протезами можна йти до своєї мети.

“Це було важко. Важче, ніж я міг собі уявити. Просто потрібно було продовжувати і прагнути до вершини, незалежно від того, наскільки це боляче або скільки часу це зайняло. Якщо я зміг забратися на вершину світу, то будь-хто, незалежно від інвалідності, зможе досягти своєї мрії. Не має значення, наскільки великі ваші мрії, або наскільки важка ваша ситуація з інвалідністю, при правильному мисленні все можливо”, — сказав колишній військовий супутниковим телефоном з вершини.

“Моє сходження на Еверест – це не лише для мене, але й для людей з інвалідністю, гуркхів та їхніх родин, Непалу та непальців, Великої Британії та країн Співдружності, Збройних Сил та ветеранів вашої країни, жертв війни і вцілілих, тих, хто потребує свободи та миру… Я сподіваюся, що моя подорож у цій експедиції дасть надію, позитивні вібрації та оптимізм всьому світу”, – написав Харі Будда.

Всі фото – Facebook/Hari Budha Magar

Харі Будда Магар – колишній солдат полку гуркхів, ветеран, батько трьох дітей з англійського міста Кентербері. Чоловік втратив обидві ноги у 2010 році під час служби в Афганістані – наступив на саморобний вибуховий пристрій. Спершу військовий думав, що життя закінчилося, але потім почав кататися на лижах, грати в гольф, їздити на велосипеді і займатися скелелазінням. Йому допомогла його життєрадісна вдача.

Фото – Joel Goodman/The Guardian

В інтерв’ю The Guardian він жартував про переваги життя без ніг. Згадав про “відсутність смердючих шкарпеток” і “можливість лежати на дуже маленьких канапах”. “Навіть зараз, особливо у віддалених місцях, на людей з інвалідністю дивляться як на “тягар землі”, а інвалідність розглядають як гріхи минулого життя”, – каже чоловік. От таке ставлення він і прагнув змінити своїм сходженням на найвищу у світі гору.

Раніше двоє людей з ампутаціями нижче коліна вже долали Еверест, але Харі Будда – перший альпініст з протезами вище колін.

“Я вірю, що одна людина може змінити світ за допомогою інших. Я зроблю все можливе, аби зробити світ трохи кращим”, – написав ветеран та альпініст.

Своє сходження на Еверест Харі розпочав разом з командою непальських альпіністів 11 днів тому. Чоловік має спеціальні протези з підігрівом, але по суті піднімався за допомогою рук. Ветеран припускав, що йому знадобиться втричі більше часу, ніж здоровим альпіністам, щоб досягти вершини. Коли ставало важко, каже, думав про свою сім’ю і всіх, хто йому допомагав.

Як розповідало раніше BitukMedia, паралімпійський спринтер з Великої Британії стане першим космонавтом з обмеженими фізичними можливостями. 41-річний Джон Макфолл стане парастронавтом ESA (Європейське космічне агентство). Для ESA вибір людей з обмеженими можливостями може допомогти оптимізувати кораблі для майбутніх довгострокових місій.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі