П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Лікар стане першим у світі астронавтом з інвалідністю

Важливо

Паралімпійський спринтер з Великої Британії стане першим космонавтом з обмеженими фізичними можливостями. 41-річний Джон Макфолл стане парастронавтом ESA (Європейське космічне агентство). Для ESA вибір людей з обмеженими можливостями може допомогти оптимізувати кораблі для майбутніх довгострокових місій.

Про це розповідає Guardian.

Про рішення було оголошено 23 листопада у Парижі на нараді міністрів 22 країн, що входять до ESA. Агентство назвало імена кандидатів, відібраних для участі у програмі підготовки астронавтів, а також затвердило збільшення свого трирічного бюджету до 17 млрд євро. Космонавти нового набору розпочнуть підготовку наступного року для польоту на орбіту не раніше 2026 року.

На місце у “космічному загоні” претендували понад 22 500 кандидатів. Але до основного складу відібрали п’ятьох осіб, ще 11 нових поповнили запасний склад.

Вибір зроблено на користь Джона Макфолла. Після ампутації ноги через аварію на мотоциклі у молодості Макфолл знову навчився бігати та виграв бронзову медаль у бігу на 100 метрів на Паралімпійських іграх 2008 року. Крім того, він отримав кілька медичних ступенів і був лікарем Британської національної служби охорони здоров’я з 2014-го до 2016 року. Зараз Макфолл працює травматологом та ортопедом у Південній Англії.

“Коли я дізнався про набір до команди астронавтів людей з інвалідністю, я зрозумів, що це мій шанс, – сказав він на прес-конференції у Парижі. — Я думаю, що можу донести ідею, що надихає, про те, що наука доступна кожному і космос потенційно доступний кожному”.

Джон Макфолл. Фото – ESA

Глава відділу пілотованих та автоматизованих польотів ESA Девід Паркер зазначає, що вимоги щодо відбору астронавтів для всіх однакові: і для фізично повноцінних людей, і для людей з обмеженими можливостями.

“Ми обрали термін “парастронавт” за аналогією зі спортсменами-паралімпійцями. Ми зацікавлені у роботі з Джоном та подоланні викликів, які можуть виникнути. І ми хочемо зрозуміти, як ми можемо адаптувати космічні кораблі та космічну станцію, щоб такі люди могли там жити та працювати, виконувати місії”, – зазначив Паркер.

Перший у світі “парастронавт” розпочне 12-місячну програму навчання в  Європейському центрі астронавтики у Кельні, Німеччина.

Як повідомляло раніше BitukMedia, Денніс Тіто увійшов в історію в 2001 році. Він став першою людиною, яка вирушила на МКС власним коштом і провела там трохи більше тижня. Тепер 82-річний американець хоче побити другий рекорд і стати першим приватним космічним туристом, який облетить навколо Місяця. Він ще й дружину з собою бере.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі