Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Допоможіть! По всьому світу почалися пошуки зниклої гітари Пола Маккартні

Важливо

Група шанувальників The Beatles оголосила в розшук бас-гітару, яка колись належала Полу Маккартні. Йдеться про легендарну Höfner 500/1. Вона звучала в кількох знакових ранніх піснях гурту – Twist and Shout, Love Me Do і She Loves You. Цей інструмент став справжньою візитною карткою Маккартні. Сам музикант порівнював свій віолін бас зі знаменитою тростиною Чарлі Чапліна.

Про це пише CNN.

Гітару, електричний бас Höfner 500/1, Маккартні придбав приблизно за 37 доларів у 1961 році в магазині в Гамбурзі та була його “улюбленою”. Принаймні так стверджує німецький виробник інструментів, члени групи якого під назвою The Lost Bass Project (“Втрачений бас”) й запустили глобальний пошук.

“Це бас, на якому Маккартні грав… у Гамбурзі в 1961 році, в клубі Cavern у Ліверпулі і на тих перших записах Abbey Road — він дав силу “бітломанії” та сформував звучання сучасного світу”, — заявляють учасники проєкту.

Востаннє гітару бачили у 1969 році, коли The Beatles записували Get Back/Let It Be. Відтоді вона вважається зниклою.

Члени The Lost Bass Project запрошують всіх бажаючих поділитися інформацією про місцезнаходження гітари, яку востаннє бачили до розпаду гурту понад 50 років тому. Вони поділилися фотографіями оригінального басу, а також інформацією про те, як простежити за інструментом з моменту його покупки до зникнення, як розібратися в чутках і підробках.

“Приблизно за 30 фунтів стерлінгів я знайшов цей бас-скрипковий інструмент Хефнера, – розповів 81-річний Маккарні. – І для мене, оскільки я шульга, це виглядало менш безглуздо, бо вона він був під ліву руку. Я вліз у цю справу. І як тільки я купив її, закохався у неї”.

Починаючи з клубу Top Ten у Гамбурзі в 1961 році і закінчуючи першими записами гурту на Abbey Road, бас-гітара, яка використовувалася з 1961-го до 1963 року, звучить у записах Love Me Do, She Loves You та Twist and Shout.

“Бітлз” готуються до свого першого виступу на “Шоу Еда Саллівана” в Нью-Йорку в 1964 році. Пол Маккартні використовує бас-гітару Хефнера. Фото – CBS Photo Archive/CBS/Getty Images

“У мене був “Хефнер” відтоді, як я почав, але той “давній”, як і раніше, мій улюблений”, – розповідав Маккартні у 1966 році. І дійсно, ця гітара стала справжньою візитною карткою сера Пола – кілька альбомів і безліч концертів The Beatles, а пізніше з групою Wings, сольних, дуетів з Елвісом Кастелло… Сам Маккартні порівнював свій віолін бас зі знаменитою тростиною Чарлі Чапліна.

“Хіба одного цього недостатньо, щоб повернути цей бас?” – каже Нік Васс, який протягом 12 років пропрацював менеджером з маркетингу Höfner та є розробником електрогітар. Зараз чоловік займається пошуками басу разом з телепродюсером, який раніше керував розслідуваннями на BBC і Channel 4.

“Хоча ніхто в дійсності не знає, що трапилося з басом, цілком імовірно, що його вкрали. Це досі загадка, – каже Васс. – Але десь хтось знає, що трапилося з цією гітарою і де вона зараз. Ця інформація була б доступною, якби тільки потрібна людина виступила із заявою”.

Гітари учасників The Beatles зникають вже не вперше. У 1963 році гітара Джона Леннона, на якій була написана пісня “Я хочу тримати тебе за руку”, зникла під час різдвяного концерту гурту у Фінсбері-парку. Вона “спливла” 51 рік потому і була продана з аукціоніуза колосальні 1,9 млн фунтів стерлінгів (2,4 млн доларів), зазначає The Guardian.

Отже, полювання за старим басом сера Пола, крім сентиментального значення, має і цілком матеріальне. Придбаний за 30 фунтів інструмент зараз може коштувати мільйони.

Як розповідало раніше BitukMedia, два раніше ніде не опубліковані знімки гурту The Beatles знайшлись в ліверпульському клубі Cavern Club. Фотографії датовані липнем 1961 року. Це  приблизно за рік до того, як The Beatles випустили свій дебютний сингл Love Me Do. Такими, як на світлинах, їх не пам’ятають навіть фанати.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі