Вівторок, 21 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Бідолашний Влад: прототип Дракули міг бути веганом

Важливо

Прототип графа Дракули, румунський правитель XV століття Влад III Басараб, також відомий як Влад Цепеш, міг бути веганом. Таке припущення зробили італійські вчені, які досліджували листи, написані ним.

Про це пише The Independent.

За інформацією газети, дослідницька група з італійського університету Катанії витягла тисячі фрагментів білка з поверхні 500-річних листів з підписом Цепеша. Вчені були здивовані тим, що на листах не змогли виявити білки, які могли б міститись у тваринній їжі. Отже, прототип вампіра міг бути веганом?

Як відзначають дослідники, Цепеш міг дотримуватися такої дієти не свідомо, а через обставини, в яких жив. Через надто холодний клімат в Європі XV століття навіть не всі аристократи могли собі дозволити м’ясні страви. Отже, перехід на рослинну їжу в ту епоху міг бути ймовірніше питанням необхідності, ніж переваги.

Також прототип Дракули міг відмовитись від тваринної їжі через проблеми зі здоров’ям. Ця ж група вчених повідомляла про те, що Цепеш страждав на гемолакрію — захворювання, при якому разом зі сльозами виділяється кров.

Ці історичні документи, датовані ще 4 серпня 1475 року, відкривають унікальне вікно в життя і звички цієї сумнозвісної історичної постаті. Фото: Daily Mail

Використовуючи найсучасніші технології, експерти з Університету Катанії здійснили нетрадиційну подорож у минуле, вилучивши з листів різні “історичні біомолекули”, зокрема кров, піт, відбитки пальців і слину. Це новаторське дослідження збіглося зі 125-ю річницею публікації роману Брема Стокера “Дракула”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі