Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Криваві сльози Дракули: у Влада Цепеша знайшли букет рідкісних захворювань

Важливо

Міжнародна група вчених знайшла докази того, що Влад Цепеш, ймовірно, страждав від різних захворювань. Через них легендарний безжальний принц плакав сльозами, змішаними з кров’ю. Діагноз володарю Валахії поставили на основі аналізу його листування.

Про це розповідає IFLscience.

Вчені-хіміки з Університету Катанії, компанії SpringStyle Tech Design Ltd, Національного архіву Румунії та Політехнічного університету Мілана опублікували статтю, в якій розповіли про аналіз білків та пептидів з листів, написаних Владом Цепешем, якого ще називають графом Дракулою.

Вчені задались питанням: які хвороби могли мучити безжального володаря Валахії?

Дослідники проаналізували три архівні документи, написані рукою Влада Дракули.

Архівні листи Влада ІІІ, які піддали дослідженню. Зображення – Phys

Справа в тому, що людина, яка пише від руки, часто торкається паперу: треба розправити лист, покласти його на стіл, а потім нижня частина долоні зазвичай впирається в папір під час писання. Як наслідок – на папір потрапляють різні органічні частинки зі шкіри людини. 

Аби захопити білки та пептиди, що залишилися на історичному папері, і не пошкодити стародавні рукописи, дослідники наносили на сувій полімерну плівку з етиленвінілацетату. Після видалення такого покриття дослідники тестували матеріал за допомогою мас-спектрометрії.

В результаті хіміки виявили залишки, що містили понад 500 пептидів людського походження. Для подальшого вивчення вони відібрали сто. З них науковці виявили докази циліопатії. Йдеться про генетичне захворювання, яке ставить під загрозу нормальну роботу клітин та органів.

Крім того, дослідники виявили ознаки запального захворювання, яке могло стати причиною проблем з дихальними шляхами та шкірою. Серед виявлених вченими були також сполуки, які свідчили про те, що граф страждав на гемолакрію. Це стан, при якому кров поєднується з рідиною у слізних протоках, що призводить до сліз із домішками крові.

Влад III Басараб, відомий під прізвиськом Дракула (“Син Дракона”), правив Валахією (середньовічним князівством на півдні сучасної Румунії) у XV столітті. Він здобув популярність як государ, який проводив жорстку політику захисту своїх земель. За оцінками істориків, щонайменше 80 тис. османів було вбито і страчено за наказом Дракули під час задунайських походів Дракули. Велика кількість з них була страчена посадженням на палю.

В поп-культурі Влад Дракула отримав популярність після виходу наприкінці ХІХ століття роману Брема Стокера “Дракула”. У цьому художньому творі стародавній румунський правитель постає вампіром-аристократом. Волею письменника Влад Дракула почав після смерті вставав з могили, пити кров і перетворюватись на кажана… Цей образ надалі використовувався у різних книгах та фільмах.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені відтворили обличчя чоловіка, якого стратили у XVIII столітті у штаті Коннектикут, США. Його стегнові кістки були розташовані навхрест – така позиція вказує на те, що місцеві жителі вважали його вампіром. Більше 200 років по тому технології дозволили побачити, як він міг виглядати.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі