Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Історичний момент: Virgin Galactic вперше відправила туристів на межу космосу

Важливо

Перший комерційний рейс суборбітальною траєкторією успішно здійснила американська компанія Virgin Galactic. На борту перебували троє туристів. Корабель здійснив оберт навколо Землі на висоті понад 80 кілометрів.

Про це повідомив ​​офіційний сайт Virgin Galactic.

10 серпня американська компанія Virgin Galactic відправила трьох туристів на край космосу на борту свого космічного літака VSS Unity. 

На першому етапі на висоту понад 15 км корабель-ракету доправив літак-носій під назвою “Єва”. Потім ракета самостійно піднялася на висоту 85 км, яке за американськими визначеннями вже вважається “космосом”. Йдеться про межу стратосфери та космічного простору. У найвищій точці польоту пасажири ненадовго відчули невагомість.

Потім другий за ліком, але перший для туристів комерційний рейс Virgin Galactic повернувся на свою базу, комерційний космопорт “Америка” в штаті Нью-Мексико, на ту саму злітну смугу, з якої він злетів. Політ тривав близько години.

Екіпаж складався з командира, колишнього астронавта NASA Сі Джей Стеркоу, пілота Келлі Латімер та інструктора Бет Мозес. Пасажири – 46-річна Кейша Шахафф та її 18-річна дочка, студентка Анастейша Майєрс, а також колишній британський спортсмен, учасник Олімпіади 1972 року у Мюнхені Джон Гудвін. Останньому вже 80 років, він став другим в історії астронавтом, який страждає на хворобу Паркінсона.

Учасники польоту встановили одразу кілька рекордів. 

  • Перші жінки-астронавти з Карибського моря (Шахафф та Майєрс проживають на Антигуа і Барбуді),
  • Перший дует мати-донька, який побував у космосі,
  • Більшість жінок в ході однієї космічної місії,
  • Наймолодша людина, яка побувала в космосі,
  • Перший олімпієць, який побував у космосі,
  • Шоста і сьома темношкірі жінки, які відправилися в космос,
  • Друга людина з хворобою Паркінсона, яка полетіла в космос,
  • Третя найстаріша людина, яка побувала в космосі.

Чекати польоту в космос довелось довго. Скажімо, Джон Гудвін гарантував собі місце на борту понад 10 років тому. Тоді це обійшлось йому в 200 тисяч доларів. Зараз квитки на наступні польоти щонайменше вдвічі дорожчі.

Це поки перша така подорож – у космос летіли туристи, а не вчені. У червні за таким самим маршрутом на кордон космосу злітала група італійських дослідників і місія була успішною.

В перспективі компанія Virgin Galactic має намір зробити комерційні рейси щомісячними.

Як розповідало раніше BitukMedia, 82-річний Денніс Тіто, перший у світі космічний турист, хоче встановити другий рекорд і стати першим приватним космічним туристом, який облетить навколо Місяця.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі