Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Виживають за +50°C та під двометровим снігом: виявили нові види ссавців-“екстремалів”

Важливо

Зоологи виявили у Туреччині два нові види кротів. Тварини мешкають у гірських районах і здатні виживати при температурі до 50° C влітку та під двометровим снігом – взимку.

Про це розповідає The Guardian. 

Два раніше невідомі види кротів виявили у горах на сході Туреччини. Тварини населяють цю територію от вже близько трьох мільйонів років, але привернули увагу вчених тільки зараз.

Щоб ідентифікувати свої останні знахідки, дослідники вивчили розмір та форму різних структур тіла кротів, а також провели додатковий аналіз їхньої ДНК. Так вони підтвердили, що нові кроти з Туреччини біологічно відрізняються від інших представників родини кротових. Новим видам було присвоєно назви Talpa hakkariensis та Talpa davidiana. 

Обидва види мають здатність виживати в екстремальних умовах. Вони переносять літню спеку до 50 градусів Цельсія та виживають взимку під шаром снігу до двох метрів.

Вчені відзначають, що виявлення нових видів ссавців є рідкісним явищем через їхню невисоку популяцію.

“Сьогодні дуже рідко можна знайти нових ссавців. Існує лише близько 6500 видів ссавців, які були ідентифіковані по всьому світу. Для порівняння, видів жуків – близько 400 тис.”, – зазначив провідний автор дослідження, професор Девід Білтон з Університету Плімуту.

Відкриття збільшує кількість відомих євразійських кротів з 16 до 18. Кожен з них має свої генетичні та фізичні особливості, які можуть бути непомітні на перший погляд.

Зовні нові види кротів дуже подібні до своїх близьких родичів. Підземний спосіб життя чинить певні обмеження для еволюції розмірів та форми тіла – цим пояснюється схожість різних видів. Через це дослідникам часто буває складно оцінити справжню різноманітність видів навіть у добре вивчених групах.

Як розповідало раніше BitukMedia, австралійські вчені виявили новий вид жаб. Litoria naispela маскуються під пташиний послід, щоб відлякувати хижаків.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі