Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Британський військовий лікар побила рекорд зі швидкісного перетину Антарктиди на лижах

Важливо

Капітан Харприт Чанді побила рекорд найшвидшого одиночного перетину Антарктиди на лижах. Жінка служить медиком в армії Великої Британії. Вона виявилася на півтора дні швидшою за попередню рекордсменку.

Про це пише The Guardian.

Спеціально для подорожі військовий фізіотерапевт з Дербі, індіанка-сікх британського походження, взяла службову відпустку. Вона пройшла 1130 кілометрів по льоду за 31 день, 13 годин та 19 хвилин.

Під час подорожі вона йшла на лижах приблизно по 12-13 годин на день, тягнучи за собою 75-кілограмові сани з усім необхідним для виживання.

Харпріт Чанді вийшла з Hercules Inlet на шельфовому льодовику Ронне 26 листопада та прибула на південний полюс о 2:24 ночі за британським часом у четвер, 28 грудня.

“Антарктида – дивовижне місце, і перебувати тут – справжній привілей. Це не те місце, яке може підкорити будь-яка людина, це місце, до якого ти ставишся з повагою і сподіваєшся, що воно дозволить тобі безпечно пройти. І я дуже рада, що Антарктида дозволила мені це зробити”, — каже Чанді.

Фото – Harpreet Chandi/PA

На історію капітана Харприт Чанді вже звернула увагу Книга рекордів Гіннеса. Найближчим часом її представники мають зафіксувати результати жінки, щоб потім внести їх до свого реєстру.

Капітан Чанді в 34 роки вже побила два світові рекорди Книги рекордів Гіннеса з дослідження полярних територій. А зараз претендує на третій. Якщо її слова підтвердяться, вона перевершить досягнення попередньої рекордсменки з Канади Керолайн Кот на добу, 14 годин та 34 хвилини.

“Це безперечно не був спринт, але мені доводилося постійно оцінювати свої зусилля і те, як довго я йтиму щодня. Надто довго або надто швидко — і я могла перегоріти. Занадто повільно або надто ранній фініш — і я б втратила рекорд”, — наводить її слова на фініші Sky News.

Нещодавно вона здобула ступінь MBE і була названа жінкою року на церемонії нагородження Women in Defence Awards 2022.

Капітан Чанді у 2021 році. Фото – Wikipedia

Як розповідало раніше BitukMedia, колишній британський “морський котик”, валлієць Дейв Томас відзначив нещодавно 68-й День народження. Він знаходиться в Антарктиді і хоче стати найстаршим чоловіком, хто самотужки дійде на лижах від затоки Геркулес до Південного полюса.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі