Неділя, 19 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не лише пінгвінята: біля “Вернадського” народилися пташенята домініканських мартинів і полярних крячків

Важливо

Антарктиці триває весняно-літній сезон – період розмноження для більшості тутешніх пернатих, а не лише пінгвінів. Так поблизу української антарктичної станції “Академік Вернадський” народилися пташенята домініканських мартинів і полярних крячків. На скелях вчені знайшли майже 70 гнізд — у половині вже вилупилися пташенята крячків. Також є одне гніздо домініканського мартина.

Про це повідомив Національний антарктичний науковий центр.

Пташенят знайшли під час обстеження скель біля острова Гротто — він розташований трохи північніше Галіндезу, де базується станція. Біолог 28-ї УАЕ Сергій Глотов поки знайшов одне їхнє гніздо. Але домініканські мартини можуть гніздувати як колоніями, так і окремими парами.

Дорослі птахи зазвичай відкладають 2—3 яйця. Дітлахи народжуються по черзі, мають густий пух сіро-коричневого кольору, з жовтим відтінком на грудях і темними цятками на голові. Перші дні вони проводять у гнізді, а потім залишають його, але тримаються поруч, ховаючись у разі небезпеки серед каміння. Ростуть досить швидко і десь за місяць вже майже сягають розміру батьків.

А ось яйця полярних крячків зовсім крихітні — розміром з волоський горіх. Пара крячок має 1—2 яйця. Як і мартинята, ці малюки народжуються по черзі, перший час перебувають у гнізді, а потім освоюють територію навколо нього.

Всі фото – Сергій Глотов

Новонароджене пташеня має строкате забарвлення: бежево-сірим пухом щільно розкидані коричневі та чорні плями різної форми, які часто об’єднуються в цікавий орнамент. Примітно, що дитинчата мають темний дзьоб, тоді як у дорослих птахів він яскраво-червоний.

Учені ретельно обстежують територію та наносять гнізда на мапу – це дозволить відстежувати динаміку поширення і розмноження антарктичних птахів у контексті змін клімату.

На жаль, вона в цьому регіоні вже дуже відчутна, повідомляють полярники. Лише на “Вернадському” за останні кілька років було зафіксовано низку рекордів, пов’язаних з потеплінням.

Як розповідало раніше BitukMedia, українські полярники показали, як пінгвіни чекають на появу малюків.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі