П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Какаду Гоффіна розмочили сухарики у воді. Для чого? (ВІДЕО)

Важливо

Біологи з Віденського університету в Австрії помітили, що какаду Гоффіна в неволі розмочують у воді сухарики, перш ніж їх з’їсти. Птахи тримали сухарики у воді близько 20 секунд – мʼякша текстура явно подобалася деяким папугам більше. Таку поведінку папуг вчені називають інноваційною.

Про це розповідає Phys.

Чимало тварин занурюють їжу у воду перед споживанням, яскравим прикладом є єноти. Попередні дослідження показали, що принаймні 25 видів птахів замочують їжу перш ніж зʼїсти, однак чому вони це роблять, залишається незрозумілим.

Замочування їжі іноді спостерігається у тварин у неволі, інколи ж — у природному середовищі. Якщо така поведінка властива не всій популяції, її називають інноваційною. Таку обробку їжі деякі вчені порівнюють із новаторським використанням інструментів.

Єрун Зевальд і Еліс Ауерсперг з Віденського університету в Австрії випадково помітили, що кілька какаду Гоффіна з дослідного центру Goffin Lab в Нижній Австрії відносять сухарики до ємності з водою, призначеної для пиття та купання, залишають їх там, а за кілька секунд — дістають та з’їдають. Після цього вчені почали уважніше стежити за рештою папуг під час годування.

За 12 днів вчені зафільмували, як 7 з 18 какаду відносять їжу до ємності з водою і занурюють її туди. Майже завжди це були сухарики, але кілька разів — бананові чіпси та сушена кокосова стружка. Найчастіше їжу замочував какаду на ім’я Ківі — за 12 днів понад 50 разів. Потім йшов Піпін: він замочував сухарики понад 30 разів і ще кілька разів — кокосову стружку. Також часто їжу замочував папуга муку. Інші чотири птахи теж так робили, але рідше — не більше 10 разів за весь час спостережень.

Піпін і Ківі були головними піддослідними птахами. Інші птахи були у клітці або вуличному вольєрі не весь час, і могли не потрапити на відеозаписи. Автори також виявили, що Піпін і Ківі явно віддавали перевагу замоченим сухарикам: вони майже ніколи не їли їх сухими. Птахи залишали сухарики у воді приблизно на 22-25 секунд.

Якщо ж папуга раптом впускав сухарик, то повертався за ним і потім забирався нагору — до сідала, де стояла миска з водою. Зазвичай ці птахи використовують дзьоб для стабілізації тіла, коли підіймаються кудись, але з їжею у роті зробити це складно. Отже, вони готові докласти зусиль, щоб одержати розмочені сухарики, вказують вчені.

Дослідники дійшли висновку, що какаду Гоффіна мочать сухарики саме для того, щоб ті стали м’якшими. Іншу їжу папуги або не занурювали у воду, або робили це дуже рідко. Через те, що замочували сухарики не всі особини, а в дикій природі такої поведінки в какаду Гоффіна не спостерігали, цю поведінку біологи вважають інноваційною. Ймовірно також, що це спонтанна кулінарна інновація однієї з особин, яку підхопили інші птахи групи.

Як розповідало раніше BitukMedia, нове дослідження наводить докази того, що голуби вирішують деякі проблеми так само, як це зробив би штучний інтелект (ШІ) – дозволяючи їм вирішувати складні завдання, які могли б дратувати людей.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі