Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Штучний інтелект вміє діагностувати дитячий аутизм зі 100% точністю

Важливо

Дослідники з Медичного коледжу Університету Йонсей у Південній Кореї розробили метод для діагностики розладів аустичного спектру (РАС) на основі знімків сітківки. Тестування показало, що штучний інтелект (ШІ) завжди чітко визначає РАС і здебільшого передбачає тяжкість симптомів. Метод підійде для ранньої діагностики, особливо коли доступ до дитячого психіатра обмежений.

Про це розповідає New Atlas.

Вчені набрали для дослідження 958 учасників, середній вік яких становив 7,8 років. В половини учасників було діагностовано РАС, решта сформували контрольну групу. Дослідники оцінили тяжкість симптомів для кожної дитини за допомогою шкали спостереження для діагностики аутизму (ADOS-2) та шкали соціальної реакції (SRS-2).

Дослідники сфотографували сітківку обох очей дітей та отримали загалом 1890 зображень. Випадково відібрані 85% зображень сітківки та результатів тестів на тяжкість симптомів використовували для навчання нейромережі побудові моделей для виявлення РАС та оцінки тяжкості симптомів. 15% зображень, що залишилися, вчені використовували для тестування.

Аналіз роботи ШІ на тестовому наборі показав, що система у 100% випадків точно вибирала знімки сітківки дітей із РАС. При цьому точність передбачення не зменшилася навіть коли вчені обрізали 90% фотографії і залишили тільки область навколо зорового нерва.

При діагностиці симптомів показники були нижчими, але все ж таки задовільними.

Наймолодшим учасникам дослідження було лише чотири роки. Виходячи з результатів аналізу, дослідники кажуть, що їхня модель, заснована на штучному інтелекті, може використовуватися як об’єктивний інструмент скринінгу, починаючи з віку чотирьох років. Оскільки сітківка новонародженого продовжує зростати до чотирирічного віку, необхідні подальші дослідження, щоб з’ясувати, чи буде цей інструмент точним для молодших дітей.

Як розповідало раніше BitukMedia, штучний інтелект (ШІ) можна використовувати для прогнозу ризику серцевого нападу. Технологія від британських вчених може оцінити загрозу здоров’ю на найближчі 10 років, а отже врятувати тисячі життів людей, в яких до фатального стану призводять непомітні для лікарів зміни у судинах.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі