Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Будьте здорові, не стримуйтесь! – чоловік порвав собі трахею, затримуючи чхання

Важливо

Шотландець, ім’я якого не називають, порвав собі трахею, намагаючись затримати чхання. Лікарі із місцевого Університет Данді попереджають – краще дати повітрю вийти.

Про це повідомляє ВВС.

Чоловік, якому за 30 років, звернувся до лікарів зі скаргами на сильний біль в області горла. Біль виник після того, як він перешкодив собі чихнути, затуливши носа і рота пальцями.

Через те, що і ніс, і рот були затулені, тиск повітря у верхніх дихальних шляхах зріс у 20 разів. В результаті у хрящевій тканині утворився отвір. Але шотландець ще легко відбувся – це може призвести до розриву барабанної перетинки, аневризмів та навіть переламів ребер, кажуть лікарі.

Провівши огляд пацієнта, лікарі встановили, що при торкання до горла пацієнта відчувається хрускіт, і чоловік не може рухати шиєю. У його трахеї знайшли розрив розміром 2 мм.

Чоловік розповів, що страждає на алергію, і вирішив стримати чхання, коли був за кермом. Операційне втручання йому не знадобилося – він перебував у лікарні під наглядом лікарів, йому давали знеболювальні та протиалергенні препарати. Однак розрив трахеї – це дуже рідкісна травма і може навіть загрожувати життю, попереджають медики.

“Обличчя треба акуратно прикривати руками або внутрішньою стороною ліктя. Особисто мені допомагає такий метод – я натискаю великим пальцем на верхню губу, прямо під носом”, – радить лікар Расад Місіров, який описав випадок пацієнта у своїй науковій роботі.

Як розповідало BitukMedia, науковці із Гарвардської медичної школи знайшли бактерію, яка може бути причиною свербіння шкіри у людей без шкірних захворювань. Це золотистий стафілакок.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі