Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чому свербить шкіра? Науковці знайшли можливого винуватця

Важливо

Науковці із Гарвардської медичної школи знайшли бактерію, яка може бути причиною свербіння шкіри у людей без шкірних захворювань. Це золотистий стафілакок.

Про дослідження пише Sky News.

Дослідники ставили експерименти на мишах. Вони заражали їх шкіру золотистим стафілакоком і помітили, що це сприяє посиленню сверблячки протягом кількох днів.

І справа не у самих бактеріях, а в тому, що вони робили шкіру мишей гіперчутливою навіть до легких торкань, чого у здорових особин не було.

Симптоми у мишей подібні до тих, що мають люди із екземою. Але вони можуть бути і яскраво виражених проявах на шкірі. Наприклад, шерстяний светр може почати викликати надто сильне подразнення.

Науковці припускають, що за відчуття свербіння відповідає ензим стафілакока, кодований як V8. Він активує у нервових клітинах протеїн PAR1. Цей протеїм міститься у нейронах, які передають різні сигнали – наприклад, біль, жар і свербіж – до мозку.

Тож подразнений нерв створює відчуття “сверблячки”, навіть якщо на шкірі немає запалення, і людина здорова.

Протеїн PAR1 змогли заблокувати за допомогою препарату, який перешкоджає згортанню крові. Мишам це допомогло. Однак є проблема – PAR1 дійсно потрібен організму, без згортання крові людина помре від крововтрати.

Однак науковці уже думають про крем, який допоможе людям із сверблячкою, яка викликана, наприклад, хронічними захворюваннями шкіри.

Як розповідало BitukMedia, американські науковці із Університету Каліфорнії припускають, що виявили причину, чому після червоного вина болить голова. Винуватцем може бути флавоноїд та антиоксидант під назвою кверцетин.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі